Na pogingen om een koude bakker en koffiehuisje te openen in Mol en Westerlo, maakt Yvy Wils nu haar droom waar in Westmeerbeek. © Joren De Weerdt

Molse Yvy Wils opent bakker en koffiehuisje Het Routehuis in Westmeerbeek: “Ik presenteer wat ik zelf graag voorgeschoteld krijg”

Westmeerbeek, Herselt, Mol -

Met Het Routehuis heeft de Stationsstraat in Westmeerbeek (Hulshout) er een koude bakker met koffiehuisje bij. Klanten kunnen er terecht voor hun brood en pistolets of ze kunnen er de benen onder tafel schuiven met een verwenkoffie of een bordje tapas erbij. “Binnenkort kun je ook een luxe-ontbijt reserveren en er komt nog een kleine brasseriekaart bij”, zegt een trotse zaakvoerster Yvy Wils.

Kristof Van Rompaey

De Molse Yvy Wils is geen nieuwkomer in de sector. Met haar ex-man runde ze een warme bakkerij in Laakdal. Nadien werkte ze op de luchthaven, maar door corona kwam ze thuis te zitten. “Het leek me al lang een leuk idee om met een koude bakker en een koffiehuisje te beginnen”, zegt ze. “Ik was dat van plan in Mol, maar dat raakte niet rond met de eigenaar. Met mijn vriend, die in Herselt woont, werd het wat serieuzer, dus zocht ik iets tussen Mol en Herselt in. Ik stuitte op een pand in Westerlo, maar ook daar ging het niet door.”

 © Joren De Weerdt

Voorbestemd

Intussen verhuisde Yvy naar Herselt. Tijdens het joggen langs de oude spoorwegroute in Westmeerbeek stond ze plots voor haar droompand. “Wat later belde de mama van mijn vriend me om te zeggen dat het te huur was”, zegt ze. “Van dan af was het snel beklonken. Het feit dat de vorige twee pogingen misliepen, betekent eigenlijk dat dit voorbestemd was.”

Yvy mikte op een opening in maart, maar dat bleek wat te optimistisch. “Er kroop de voorbije maanden enorm veel tijd en werk in het pand. Er liepen ook allerlei kleine dingen mis. Daardoor duurde alles wat langer”, zegt ze. “Op nieuwe ramen en deuren was het sowieso al twee maanden wachten. Bij de vernieuwing van de veranda gebeurde een foutje, waardoor het dak begon te lekken en we alle muren opnieuw moesten schilderen. Bij de levering van de toog ontbrak ergens een stukje en ik kreeg ook nog een fout koffieapparaat geleverd.”

 ©  Joren De Weerdt

Oplaadpunten

Uiteindelijk besliste Yvy om te wachten met de opening tot ze er zeker van was dat alles in orde zou komen. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De klanten vonden volgens haar behoorlijk vlot hun weg. “Het was mooi weer, dus vooral op onze terrassen was het vrij druk”, zegt ze. “In de voormiddag ligt de focus op de voorkant van de zaak en is alleen het terras aan de straatkant open. In de namiddag gaat ons tuinterras en onze veranda achteraan mee open. We hebben trouwens ook een ruime fietsparking met oplaadpunten.”

De zaakvoerster kreeg tot nu toe al behoorlijk wat positieve feedback. “Presentatie vind ik heel belangrijk”, zegt ze. “De tapas verschijnen netjes en verzorgd op tafel en bij een koffie of warme drank hoort hier standaard een advocaatje, een cakeje en een stukje patisserie. Mijn filosofie is dat ik iets presenteer wat ik zelf graag voorgeschoteld zou krijgen. De mensen blijken dat zeker en vast op prijs te stellen.”

Geen broodjesbar

Naast brood, taartjes, tapas en koffies vind je op de kaart ook wijnen, zo’n tien soorten bier en verschillende sterke dranken terug. Na reservatie kun je vanaf volgende week woensdag ook voor een luxe-ontbijt terecht in Het Routehuis. Voor een standaardontbijt hoef je niet te reserveren. “Over een tweetal weken breiden we de kaart nog uit met een klein aanbod aan pasta’s, pizza’s, warme wafels en ijsjes”, zegt Yvy. “Een broodjesbar of ijssalon wil ik trouwens absoluut niet worden. Iedereen heeft zijn specialiteiten en ik wil met alle horecacollega’s in de buurt goeie vrienden blijven.”

Het Routehuis is voorlopig op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag open van 7.30 tot 17u. De vaste sluitingsdagen zijn donderdag en vrijdag. “Op zondag kun je bij ons terecht van 7.30 tot 14u, maar als het mooi weer is en er is volk, dan hou ik het terras langer open”, zegt Yvy. “Let op: dit zijn maar tijdelijke openingsuren. We evalueren ze binnenkort nog.”

www.facebook.com/hetroutehuis, Instagram: Het_routehuis

©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners