‘Tussenpersoon aanslag in drugsmilieu’ riskeert vier jaar cel: “Ik heb een kern van liefde in mij”

Antwerpen -

Het parket in Antwerpen vorderde woensdag vier jaar cel tegen Yassin F., hij wordt gezien als tussenpersoon bij een aanslag met vuurwerk tegen een bandencentrale op het Kiel. “Ik heb hier niets mee te maken, ik ben totaal niet gewelddadig”, zegt hij.

Sam Reyntjens

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het zonneklaar: Yassin F. (29) zat op 16 oktober vorig jaar als passagier in een taxi. Hij liet zich naar het Groeningerplein in Borgerhout rijden, pikte daar twee jongemannen op en met de taxi ging het naar het Kiel. “De twee jongemannen stapten uit ter hoogte van de Jan Davidlei”, aldus de procureur. Even later werd de nabijgelegen Van Halmalestraat opgeschrikt door een knal en een flits. Voor de poort van een bandencentrale hadden de twee onbekenden zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht. “De poort raakte beschadigd, net als andere panden en auto’s in de straat”, zegt het OM. Via de nummerplaat van de taxi en een verklaring van de chauffeur kwamen de speurders bij Yassin F. terecht, hij zit sinds begin november in de cel.

Hoewel F. niet uitstapte op het Kiel en zich door de taxichauffeur naar een appartement op het Eilandje liet brengen is het OM er zeker van dat hij de aanslag aanstuurde als tussenpersoon. “De taxichauffeur verklaarde dat F. de twee mannen leek te kennen. Hij is bovendien gekend voor drugshandel en in zijn gsm werd een bericht aangetroffen dat naar een uithaling (van een partij cocaïne, red.) verwijst. Bovendien raadpleegde F. nadien een krantenartikel over de ontploffing in de Van Halmalestraat.” De procureur vorderde vier jaar gevangenis en boete van 1.000 euro. “Met dit soort feiten proberen groepen grip te krijgen op het criminele milieu.”

“Niet gewelddadig”

F. zelf zegt niets met de feiten te maken te hebben. Zijn advocate Stephanie Verbiest vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt leefde in die periode van dag tot dag, hij had gedronken en raakte daarom aan de praat met die mannen op het Groeningerplein. Om wat geld te verdienen liet hij geregeld mensen meerijden in taxis waarin hij als klant zat. Hij liet die mensen aan hem wat meer betalen en rekende dan later af met de chauffeur.”

Volgens Verbiest is er heel weinig wat de betrokkenheid van haar cliënt zou bewijzen. “Die twee hadden een zak van de Aldi bij, mijn cliënt heeft die niet aangeraakt. In het onderzoek kwamen bovendien Nederlandse telefoonnummers in beeld, die werden niet geïdentificeerd maar ze stonden ook niet in contact met meneer F. Dat bericht over de uithaling werd niet onderzocht, dat is gewoon sfeerschepping van het OM.”

Het laatste woord was voor Yassin F. zelf. “Ik ben totaal niet gewelddadig, ik kom net op voor de zwakkeren”, zei hij. “Ik heb een kern van liefde in mij. Dat die mannen mee in de taxi gingen was omdat ik een opportuniteit zag om iets te verdienen.”

De aanslag tegen de bandencentrale in de Van Halmalestraat werd ten tijde van de feiten in verband gebracht met het conflict rond de bekende drugscrimineel ‘De Algerijn’.

LEES OOK. Explosief gegooid naar bandencentrale op het Kiel, parket onderzoekt link met drugsmilieu

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio