© GVA

Maak kennis met Lynn ‘The Cannon’ en Dennis ‘The Saw’: onze twee deelnemers aan het BK Darts

‘The Dreammaker’ en ‘The Hurricane’, het zijn de bijnamen van twee van onze nationale trotsen in het darts: Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts. Naar aanleiding van het BK Darts in Turnhout dit weekend schreven twee van onze reporters zich in, en ze moesten dus ook een bijnaam krijgen.

Dante Bellon

Elke speler in darts heeft wel één of meerdere bijnamen. Dimitri Van den Bergh kreeg ooit ‘The Dreammaker’ omdat hij zijn grote droom najoeg en haalde. ‘Dancing Dimi’ kwam iets later toen heel de wereld kon zien dat de handen en het lichaam van Dimitri wel wat meer konden dan enkel pijltjes gooien. Op de tonen van Happy van Pharell Williams komt hij steevast op en schudt hij een dansje uit zijn mouwen. De toon is dan meteen gezet.

Kenmerkend

Ook gewezen profdarter Erik Clarys kreeg zo ooit een bijnaam: ‘The Sheriff’. En dat had wel een heel bijzondere reden. “Het was net voor ik de World Masters won in 1995 dat ik Zefilho zag scoren in het shirt van Lierse. Hij vierde zijn doelpunten met geweerschoten in de lucht. Ik zei toen dat ik dat ook ging doen. En zo is die bijnaam gekomen. Het was de caller van toen – de persoon die op het podium de score zegt – die me de bijnaam gaf.”

‘The Sheriff’ aan het werk op het WK 2002. © AP

Maar hoe komt een speler aan een bijnaam? “Die kunnen allerlei betekenissen hebben. Bij de ene is dat iets wat hem of haar typeert, bij de ander is het een fysiek kenmerk. Kim Huybrechts heeft als bijnaam ‘The Hurricane’ omdat hij als een wervelwind in het professionele darts is terechtgekomen en het meteen goed deed. Maar de Noord-Ier Daryl Gurney heeft dan als bijnaam ‘SuperChin’ omdat hij een heel prominente kin heeft.”

Maak kennis met ‘The Cannon’ en ‘The Saw’

Ook onze eigen reporters Lynn Dhaeyere (34) en Dennis Van Damme (35) doen mee aan het BK Darts. Samen zullen ze in het gemengd dubbelspel andere dames en heren het vuur aan de schenen leggen. Onze redactie zocht voor hen de perfecte bijnamen en kwam uit bij ‘The Cannon’ voor Lynn en ‘The Saw’ voor Dennis.

 ©  GvA

“Toen we beslisten om mee te doen aan het BK, vonden we het leuk om ook een bijnaam te verzinnen. Maar een bijnaam in het darts moet je eigenlijk krijgen, dus heeft een collega me die bijnaam gegeven”, vertelt Lynn. “Voor de mensen die mij kennen, is die bijnaam een vanzelfsprekendheid. Ik ben nogal rechttoe rechtaan. Ik draai niet rond de pot en ik zeg wel eens dingen zonder erover na te denken. Vandaar ‘The Cannon’. Een eerste idee was ‘Het kanon van Kapellen’, maar Dennis kreeg een Engelse bijnaam, dus hebben we het vertaald. ”

De twee logo’s van Lynn en Dennis. ©  Randy van Rijn

“Bij mij was de keuze ook logisch”, vertelt Dennis. “Ik ben in mijn vrije tijd nogal een doe-het-zelver en heb anderhalf jaar geleden een accidentje gehad waarbij ik twee vingertoppen ben verloren. Niet met een zaag, wel met een schaafmachine, maar ‘The Saw’ klonk beter. Vandaar dat de collega’s daarbij zijn uitgekomen.”

Zo hoog mogelijk mikken

Lynn en Dennis beginnen zaterdagochtend om 10u aan hun strijd om de Belgische titel in het gemengd dubbelspel. Onder andere PDC-spelers Kim Huybrechts met broer Ronny, Mario Vandenbogaerde en thuisspeler Tony Martinez doen ook mee. “Het is te hopen dat het vizier van ‘The Cannon’ goed afgesteld staat”, lachen Lynn en Dennis. “In onze vrije tijd gooien we wel eens een pijltje, maar niet genoeg om echt mee te kunnen. We doen het vooral om als journalisten de sfeer achter de schermen mee te kunnen volgen. En om ons te amuseren, natuurlijk. Maar uiteindelijk wil iedereen toch ook winnen, dus we mikken zo hoog mogelijk. Liefst in de triple 20.”

Je kan alles van het BK Darts live volgen op gva.be en in de GVA-app.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Darts