© Tommy Maes

670 leerlingen 6de leerjaar leggen fietsexamen af in Mol-centrum

Mol, Balen, Dessel -

670 leerlingen van het zesde leerjaar uit Mol, Balen en Dessel leggen deze en volgende week hun fietsexamen af in het centrum van Mol. Het is een voorbereiding op volgend schooljaar, wanneer ze zelfstandig naar de middelbare school fietsen.

Het fietsexamen is verspreid over drie voormiddagen. Woensdagvoormiddag leggen zes basisscholen de proef af en volgende week woensdag en vrijdag zijn er telkens acht scholen aan de beurt.

De leerlingen komen per fiets aan in het verkeerseducatief centrum in Mol, waar ze na een korte briefing starten aan hun examen. Ze dragen allen een fietshelm en een fluohesje met rugnummer. Hun parcours loopt via het pad langs de Nete en door het centrum van Mol waar ze diverse knelpunten passeren.

Een van de controleposten op de route.

Een van de controleposten op de route. © Tommy Maes

Gevaarlijkste kruispunten

Aan elk kruispunt staat een controlepost waar examinatoren in het oog houden hoe de deelnemers zich in het verkeer gedragen. Op de drukste en gevaarlijkste kruispunten staat een politie-inspecteur, op de andere punten gaat het om vrijwilligers.

Enkele leerlingen van basisschool Mozawiek uit Mol-Ezaart hebben hun examen net afgelegd. “Het is volgens ons goed verlopen, maar op sommige plaatsen was het heel spannend”, vertellen twee leerlingen. “Bij een druk kruispunt stond er een vrachtwagen stil om te laden of te lossen. Het was niet gemakkelijk om daar veilig te passeren. En toen we op een andere plek moesten afslaan, moesten we oppassen voor een auto die nog doorreed. Het fietsexamen is in ieder geval een goede voorbereiding op volgend schooljaar, wanneer we naar een middelbare school in Mol-centrum moeten fietsen. Het verkeer in Mol-centrum is ook veel drukker dan in Ezaart. We hebben vooraf ook het parcours geoefend.”

De omgeving van het station is een van de knelpunten op het examenparcours.

De omgeving van het station is een van de knelpunten op het examenparcours. © Tommy Maes

Recordaantal deelnemers

Het verkeerseducatief centrum in Mol en de politiezone Balen-Dessel-Mol organiseren het fietsexamen elk jaar om de zesdejaars van basisscholen uit Mol, Balen en Dessel vertrouwd te maken met het drukke verkeer in Mol-centrum. “Met maar liefst 670 leerlingen hebben we dit jaar een recordaantal deelnemers”, vertelt Carine Mertens van het verkeerseducatief centrum.

“Vorig jaar waren er wegens corona minder deelnemers, maar toen hebben ook vrijwel alle scholen meegedaan. Dit jaar doen er heel veel kinderen mee. Dat komt niet alleen omdat de klassen groter worden, maar scholen en ouders hechten meer en meer belang aan verkeersveiligheid. Voor de paasvakantie hebben we het oefenparcours al bewegwijzerd, zodat de kinderen met hun ouders konden oefenen.”

Elisa Boets is tevreden over haar fietsexamen.

Elisa Boets is tevreden over haar fietsexamen. © Tommy Maes

Ook de scholen staan achter het fietsexamen. “Op die manier worden ze voorbereid op het drukke verkeer in het centrum wanneer ze naar de middelbare school fietsen”, vertelt leerkracht Yinthe Van Herck van basisschool Sint-Jan Berchmanscollege Mol. “Vooraf hebben we het parcours ook met de school afgelegd en veel kinderen hebben nadien nog met hun ouders geoefend. Ook het examen zelf is goed georganiseerd.”

Leerling Elisa Boets van basisschool Sint-Jan Berchmanscollege keert net terug van haar fietsexamen. “Het is goed gegaan. Onderweg was het vrij rustig en op de meeste plaatsen kon ik vlot en veilig oversteken of afslaan. Vooraf heb ik het parcours al met mijn ouders geoefend, dus ik was zeker voorbereid”, vertelt ze.

 (Tommy Maes)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio