Jessy Jason Ching samen met Mr Gay Belgium 2021 Joren Houtevels op de voorstelling van zijn prentenboek Raffa dinsdagavond.  

Jessy Jason Ching samen met Mr Gay Belgium 2021 Joren Houtevels op de voorstelling van zijn prentenboek Raffa dinsdagavond.  © RR

Zorgjuf Jessy Jason Ching (39) uit Brecht illustreert prentenboek ‘Raffa’ van Mister Gay Belgium

Brecht -

Mister Gay Belgium Joren Houtevels stelde dinsdag in het De Keyser Hotel in Antwerpen de nieuwe kandidaten voor. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwe prentenboek Raffa te lanceren. De illustraties daarin zijn van de hand van Jessy Jason Ching uit Brecht.

Elke Lamens

In het dagelijkse leven is Jessy mama van twee dochters Lola en Louise, en zorgjuf bij de kleuters in basisschool Hertenhof in Deurne. Via een collega-leerkracht kwam Joren Houtevels, zelf ook leraar in het eerste en tweede leerjaar, online in contact met Jessy. “Ik was erg verrast. Hij had enkele tekeningen van mij gezien online. Ik ben in 2019 gestart met een reeks voor kleuterjuffen. Zij kunnen de tekeningen vrij downloaden”, begint ze haar verhaal.

Jessy Jason Ching legt altijd veel gevoel in haar tekeningen.

Jessy Jason Ching legt altijd veel gevoel in haar tekeningen. © JJC

“De thema’s zijn vaak uit het leven gegrepen. Het kan zowel gaan over armoede en nu recent over vluchtelingen, maar kinderen zijn vaak het thema. Hierin komt diversiteit geregeld aan bod. Ik ben zelf een erg gevoelig persoon en leg dat ook in de figuren. De emoties zijn vaak van het gezicht af te lezen. Zo krijgen de tekeningen een betekenis voor mij en daar hecht ik wel belang aan.”

Zwart raafje

Dat was precies wat Mister Gay Belgium 2021 zocht voor zijn prentenboek. “Ik ben weg van jouw stijl”, schreef hij me. In zijn boek heeft hij het over zijn moeilijke coming out, weliswaar verteld op kindermaat in de figuur van een zwart raafje, Raffa. “Ik kon me meteen helemaal inleven in het verhaal en aarzelde dan ook geen minuut om hieraan mee te werken”, benadrukt Jessy die zelf kinderboeken verzamelt.

Jessy Jason Ching ontwierp Raffa voor het prentenboek van Joren Houtevels.

Jessy Jason Ching ontwierp Raffa voor het prentenboek van Joren Houtevels. © Elke Lamens

Ze begon meteen te tekenen. “Vanaf het eerste moment was Joren erg enthousiast over de Raffa die ik had geschetst. Heel leuk, maar wel overdonderend allemaal. Uiteindelijk besliste zijn management om met uitgeverij Clavis in zee te gaan en ook daar werden mijn tekeningen warm onthaald.” Jessy realiseerde maar liefst 24 tekeningen voor het prentenboek.

De opbrengst van Raffa gaat naar Het Opvanghuis Brussel. Het is een noodopvang- en ondersteuningsstructuur voor LGBTQIA+ personen tussen 18 en 25 jaar die uitgesloten worden omwille van hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit.

“Joren wil kinderen van kleins af al bewust maken van deze problematiek. Op jonge leeftijd zijn ze nog authentiek, open en eerlijk. Hij ijvert ervoor om er in het onderwijs meer aandacht aan te besteden.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) mocht dinsdagavond dan ook het eerste exemplaar officieel in ontvangst nemen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ontvangt eerste exemplaar Raffa.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ontvangt eerste exemplaar Raffa. © RR

Digitaal tekenen

Als zorgleerkracht kan Jessy zich hierin vinden. Voor haar collega’s in Hertenhof komt deze stap als illustratrice allicht niet als een verrassing. “Ik heb al veel getekend voor collega’s, bijvoorbeeld figuurtjes om een bepaalde taalmethode te ontwikkelen en ik mocht me ook uitleven op muurschilderingen op school.”

Maar het bleef niet daarbij. “Omdat ik ook vaak affiches voor school ontwierp, ging ik een cursus Illustrator volgen. Dat was een eerder grafische opleiding. In deze illustraties kon ik moeilijk gevoelens leggen. Daarom stapte ik over op een tekenprogramma voor op de tablet. Hiermee kan je met een pen tekenen en schilderen. Je hebt geen potlood en papier en potten verf meer nodig. Een nieuwe wereld ging voor me open.”

Jessy maakte heel wat tekeningen voor collega’s op school.

Jessy maakte heel wat tekeningen voor collega’s op school. © JJC

Tekenen doet Jessy al van kinds af. “Ik teken al van zolang ik me kan herinneren, ik kreeg er ook vaak complimenten over. Ik was weg van de boeken van Marc de Bel met de tekeningen van Jan Bosschaert. Ik had graag kunst gestudeerd aan Sint Lukas, maar daar waren mijn ouders geen fan van. Ik ging dan voor kleuterleidster omdat je daarin ook creatief aan de slag kan”, schetst ze.

Zo’n vijftien jaar geleden merkte ook uitgeverij Averbode haar talenten op. “Ik had eens feedback gegeven op een kindermagazine dat ze uitgeven. Ze waardeerden dat en vroegen me om mee te werken aan het concept.”

De thema’s in de tekeningen zijn voor Jessy uit het leven gegrepen.

De thema’s in de tekeningen zijn voor Jessy uit het leven gegrepen. © JJC

De thema’s in de tekeningen zijn voor Jessy uit het leven gegrepen.

De thema’s in de tekeningen zijn voor Jessy uit het leven gegrepen. © JJC

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio