De rechtbank in Turnhout behandelde een zaak van ernstig partnergeweld in Geel.

De rechtbank in Turnhout behandelde een zaak van ernstig partnergeweld in Geel. © Bart Van den Langenbergh

Vijftiger riskeert vier jaar cel voor verkrachting onder bedreiging met mes: “Overeenkomst voor seks tot Nieuwjaar”

Geel -

Een 57-jarige man uit Geel riskeert een effectieve celstraf van vier jaar voor langdurig partnergeweld. Eind vorig jaar zou hij ook zijn vrouw hebben verkracht onder bedreiging van een mes. “We hadden een mondelinge overeenkomst om tot Nieuwjaar seks te hebben”, beweerde hij.

Bart Van den Langenbergh

De relatie tussen A.P. uit Geel en zijn partner liep eind vorig jaar op zijn einde toen de boel op 13 december helemaal escaleerde. “Na ernstig en langdurig partnergeweld escaleerde de situatie waarbij de vrouw voor haar leven vreesde”, zei openbare aanklager Hanne Hendrickx woensdag in de correctionele rechtbank in Turnhout. “Ze hadden die dag voor de laatste keer met elkaar afgesproken. P. vroeg haar nog om 3.000 euro te geven, maar het slachtoffer weigerde dit. Daarna haalde hij een breekmes tevoorschijn waarvan hij het mes uitschoof. Hij beweerde dat ze een mondelinge overeenkomst hadden om nog tot Nieuwjaar seks te hebben. ‘Zullen we er dan maar aan beginnen’, zei hij en onder bedreiging van het mes heeft hij haar verkracht.”

Slachtofferrol

Volgens het parket heeft hij haar ook bij de keel gegrepen en wurgbewegingen uitgevoerd, niet alleen op die 13de december, maar ook al in de zomer van vorig jaar. “Een vriendin van het slachtoffer had een telefoongesprek tussen de twee opgenomen waarin hij beweerde een mes bij zich te hebben gehad en waarin hij ook dreigende taal sprak”, vertelde Hanne Hendrickx. “Hij minimaliseert de feiten en wentelt zich in een slachtofferrol. Hij bekende alleen dat hij de vrouw in de zomer bij de keel had gegrepen. De vrouw had al duidelijk gemaakt dat zij die bewuste overeenkomst niet meer wilde naleven en niet wilde instemmen met seks. In de periode tussen 2008 en 2010 was de man ook al agressief tegenover zijn toenmalige partners. We spreken hier van een patroon van grensoverschrijdend en normvervagend gedrag.”

Het Openbaar Ministerie drong aan op een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Als er toch probatievoorwaarden zouden worden opgelegd, is een contactverbod met haar ex-partner volgens het parket prioritair.

Turbulente relatie

Het slachtoffer vroeg een morele schadevergoeding van 4.000 euro. “De vrouw lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom door de bedreigingen en verkrachtingen”, pleitte meester Elise Bens namens de vrouw.

De verdediging beweerde dat niet alle schuld in de schoenen van A.P. kan worden geschoven. “Zes jaar lang hadden ze een relatie. Tijdens zo’n relatie zijn er mooie, maar ook minder mooie momenten”, schetste meester Luc Craps, de raadsman van P. “Niet al het negatieve dat er is gebeurd, kan worden toegeschreven aan mijn cliënt.”

De vijftiger beweerde ook dat hij de vrouw niet had bedreigd met een mes. “Het mes viel uit mijn broek toen ik ging zitten. Ik heb altijd werkmateriaal bij me”, vertelde de man.

De rechtbank velt een vonnis op 25 mei.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio