Naast de koeienstal op Hanneken Tas komt de allereerste softijsmachine met elke melk van het land. 

Naast de koeienstal op Hanneken Tas komt de allereerste softijsmachine met elke melk van het land. © RR

Allereerste Belgische softijsautomaat met echte melk komt naar vakantiehoeve Hanneken Tas

Essen -

Vakantiehoeve Hanneken Tas is in blijde verwachting van een softijsautomaat. Het is het allereerste toestel in België dat softijs maakt van echte melk in plaats van van melkpoeder. De melk komt van de 140 koeien op de boerderij.

De plaats waar de ijsautomaat moet komen, is al klaar. De 140 koeien van Hanneken Tas leveren elke dag verse melk. Het is nu alleen nog wachten op het toestel zelf. “We verwachten dat de softijsmachine eind deze maand wordt geleverd. Het toestel komt uit Nederland. In België vonden we geen enkele producent die softijs kan maken met echte koemelk in plaats van het gebruikelijke melkpoeder”, legt Nele Van Hees uit.

Zij is kinderverzorgster en werkt daarnaast mee op de boerderij van haar ouders en man. Hanneken Tas levert melk aan het Nederlandse familiebedrijf Royal A-ware met vestiging in Aalter, het vroegere FrieslandCampina. “Daar worden melkpoeder, kaas en room gemaakt van onze melk. Maar we zijn ook een vakantiehoeve en tonen bezoekers de melkkoeien, waar onze melk vandaan komt en wat ermee gebeurt.”

“We zochten ook een manier om de bezoekers van de melk te laten proeven. Zelf ijs maken is te arbeidsintensief. In Nederland ontdekten we de softijsautomaat die ijs maakt van echte melk. Daar zijn er al zo’n veertig actief. In België wordt softijs gemaakt van gepasteuriseerd melkpoeder. De Nederlandse machine pasteuriseert de melk zelf.”

Het toestel is zowel voor Nele als voor de bezoekers heel eenvoudig te bedienen. “Wij hoeven alleen melk en andere ingrediënten toe te voegen en de machine doet het werk. Klanten kunnen uit deze automaat heel makkelijk zelf een softijs halen. De hoorntjes komen in een kast ernaast.”

Vakantiehoeve Hanneken Tas ligt langs een fietsenknooppunt en is vrij te bezoeken. Rondleidingen kunnen eenvoudig op aanvraag.(ella)

Vakantiehoeve Hanneken Tas, Hanneken Tas in Essen, www.hannekentas.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio