Links: de fabriek van Umicore. Rechts; de woonwijk Moretusburg. 

Links: de fabriek van Umicore. Rechts; de woonwijk Moretusburg. ©  Jan Van der Perre

Acht van de 191 huiseigenaars in Moretusburg verkopen (voorlopig) niet aan Umicore

Hoboken -

Umicore heeft intussen 96% van de huizen in de wijk Moretusburg in Hoboken kunnen kopen. Het gaat om 183 van de 191 huizen in zone 1, de zone die het dichtst bij de fabriek ligt. Acht huiseigenaars houden voorlopig het been stijf en verkopen niet.

LEES OOK. Moretusburg bloedt dood: “Ik zie ze allemaal gaan. Is het niet tussen zes planken, dan wel met een berg geld van Umicore”

LEES OOK. Kritiek op rol van de stad in dossier Moretusburg: “Belang van bewoners moet vooropstaan, niet de expansie van een bedrijf”

Het metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken start eind dit jaar met de afbraak van de eerste reeks huizen in zone 1 van de wijk Moretusburg. In 2024 wil het bedrijf er namelijk een groen gebied van vijf hectare realiseren als buffer tegen het neerdalend loodstof, afkomstig van de fabriek. Zone 1 grenst aan de fabriek en het is daar waar de laatste jaren te hoge loodwaarden zijn vastgesteld in het bloed van kinderen die er wonen. Loodvervuiling houdt, zeker voor jonge kinderen, een groot gevaar in voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarom stelde Umicore twee jaar geleden voor aan alle huiseigenaars van zone 1 om hun huis te kopen.

96% ging intussen in op dat voorstel. 183 van de 191 huizen zijn in handen van Umicore. Acht eigenaars houden voorlopig het been stijf en verkopen (nog) niet, al zijn er nog enkele dossiers die lopen. Wie blijft, zal niet verplicht worden om te vertrekken, ook niet via onteigening. Dat hebben zowel Umicore als de stad Antwerpen altijd vooropgesteld. In het ontwerp van de groene bufferzone zal rekening gehouden worden met zij die hun huis niet hebben verkocht.  (jas)

Leegstaande huizen in Moretusburg worden beveiligd tegen inbraak, in afwachting van de sloop. 

Leegstaande huizen in Moretusburg worden beveiligd tegen inbraak, in afwachting van de sloop. ©  Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio