©  BELGA

Nieuw advies over fiscale hervorming pleit voor afschaffing maaltijdcheques

De Hoge Raad van Financiën (HRF) heeft een nieuw advies over de contouren van de fiscale hervorming klaar dat het zal voorleggen aan de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat schrijft de Franstalige krant La Libre. In dat voorstel staat dat ze drie belastingschijven willen behouden om lage en middeninkomen te helpen. Dat advies zal 5,7 miljard euro kosten en moet gecompenseerd worden door onder meer de afschaffing van maaltijdcheques. De PS is alvast niet te vinden voor het voorstel. De minister laat weten niet op de hoogte te zijn van het advies.

Bron: BELGA

Het advies, dat te lezen is op de website van La Libre, pleit er voor de progressiviteit van de belasting te verminderen door drie belastingschijven te behouden, om de lage en middeninkomens te helpen. De kostprijs daarvoor van 5,7 miljard euro zou worden gecompenseerd door een reeks maatregelen. Het gaat dan onder meer om de afschaffing van maaltijdcheques, de btw-verhoging met 1% of de belastingheffing op gezinsbijslagen, een milieubelasting en besparingen bij openbare diensten. 

De PS is dinsdag niet mals voor het advies van de Hoge Raad van Financiën. Voor de Franstalige socialisten ruiken de voorstellen naar een “bezuinigingsbeleid”, en dat op een moment dat de gezinnen zich geconfronteerd zien met een torenhoge inflatie.

“Belastinghervorming mag niet het vehikel zijn van een bezuinigingsbeleid”, zegt PS-fractieleider Ahmed Laaouej. “Wat we hier lezen is onaanvaardbaar. De btw verhogen met 1% terwijl we in een inflatieperiode zitten. De maaltijdcheques aanpakken, en dat terwijl die een belangrijke aanvulling zijn voor lage en middeninkomens, gezinsbijslagen belasten terwijl de mensen maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, besparen in openbare diensten net nu we gezondheid en justitie moeten herfinancieren... Wonen de leden van de HRF misschien op een andere planeet?”, vraagt hij zich af. 

De socialisten wijzen ook op de maatregelen die in de nota ontbreken, zoals de belasting op kapitaalinkomsten en een belasting op erfgoed. “Het is een nachtmerrie voor degenen die zoals wij pleiten voor fiscale rechtvaardigheid, en de grootste last op de breedste schouders.”

De PS is ook verbaasd dat dit advies er komt terwijl het huidige mandaat van de HRF binnenkort afloopt. “Wat is nog de legitimiteit als die binnen een paar maanden moet worden vernieuwd? Het is de rol van de raad de minister van Financiën te adviseren, niet om hem een slechte ideologische soep van bezuinigingen te serveren”, aldus nog Laaouej.

Minister niet op de hoogte

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft geen advies ontvangen van de Hoge Raad van Financiën. “We hebben het rapport niet en weten ook niet wat erin staat. De Hoge Raad van Financiën heeft ons geen advies gegeven en we kennen ook de status niet van het document. We weten van niks, hebben geen nota gezien”, aldus een woordvoerster.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio