©  BELGA

 ©  Isosport

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  Isosport

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Club Brugge klopt Union na heuse thriller: blauw-zwart heeft aan zege op de Bosuil genoeg voor de titel

De topper tussen Club Brugge en Union was geen match voor hartlijders. Er waren gemiste kansen, twee rode kaarten, een kampioenengoal, een geannuleerde strafschop en ultieme gelijkmaker die door de VAR werd afgekeurd. Club kwam als winnaar uit de bus: 1-0 en de titel lijkt zo goed als binnen.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. Zondag kan het al zover zijn: de scenario’s die Club Brugge naar de titel leiden

Simon Mignolet. Naar zijn zin heeft hij de laatste maanden al te vaak de voorpagina’s van de kranten gesierd. In de RSZ-discussie was het steeds zijn loonbriefje (drie miljoen euro bruto) dat ter sprake kwam. Maar er waren ook de mindere prestaties, meer dan we van hem gewoon zijn - en dan valt dat natuurlijk extra op. Leuk kan het niet geweest zijn.

De zeldzame foutjes zijn inmiddels alweer vergeten. Voor gisteren zat de Limburger aan drie clean sheets in de play-offs, tegen Union was hij andermaal sterk. Het begon al na een paar seconden: Amani Lazare dook schuin voor Mignolet op, kreeg eigenlijk een uitgelezen mogelijkheid om Union meteen op 0-1 te zetten, maar het brede lijf van de Club-keeper zat in de weg. Ook in het slot van de eerste helft moest Mignolet ingrijpen: met snel sluitende benen - goeie reflex - wist hij Deniz Undav van een goal te houden. Tussendoor mocht hij zich wel gelukkig prijzen dat Dante Vanzeir over besloot: daar bevond de volledige defensie, Mignolet incluis, zich even in niemandsland. Na de rust stond Mignolet nog een paar keer paraat: uitstekende prestatie.

 ©  Isosport

Union presenteerde zich niet als een angstig vogeltje. Jan Breydel deed er nochtans alles aan om de grote uitdager te intimideren. De sfeer voor de aftrap was hels, de spionkop had Bengaals vuurwerk meegebracht en er weerklonken pompende beats door de boxen. Bij Union was er wat wrevel omdat ze slechts 740 tickets voor het uitvak hadden gekregen, maar eerlijk is eerlijk: zelfs met een drievoud hadden die nochtans fantastische supporters de achterban van Club niet kunnen overtreffen. Het ging er héél luid aan toe.

Maar kijk, dat had dus geen impact op het spel van Union. De bezoekers voetbalden lange tijd op niveau. ’t Is te zeggen, tot in de zestien: daar ging het altijd mis, net als in de vorige drie wedstrijden tegen Club. Het was altijd net niet voor Undav en Vanzeir, met meer dan één ongelukkige baltoets. De looplijnen waren goed, op de werkkracht viel evenmin iets aan te merken, maar in de zone van de waarheid waren de keuzes fout.

Volgens Felice Mazzu waren die laatste woorden ook van toepassing op de ref. Langs de zijlijn ging Mazzu uit zijn dak bij élke beslissing van scheidsrechter Erik Lambrechts, of die nu juist of fout was. Het was niet anders toen Lambrechts net voor het uur Koki Machida een tweede gele kaart onder de neus duwde. Daar viel niks op aan te merken, maar Mazzu zag dat anders. Het nam niet weg dat het een kantelmoment was: Union plots met tien.

 ©  BELGA

Club had bloed geroken en schakelde een versnelling hoger. Jonas Bager kon een eerste keer de meubelen redden - op de lijn kon hij in allerijl wegwerken -, maar je voelde aan alles dat het uitstel van executie was. En effectief: die 1-0 kwam er. Tajon Buchanan haalde uit van buiten de zestien, de bal caprioleerde via Bager en Anthony Moris in doel. De vreugde-explosie die daarop volgde, moeten ze tot in het Dudenpark gehoord hebben.

Omdat zelfs het kleinste kind wist dat Union absoluut niet mocht verliezen, moest Mazzu iets doen dat hij in se niet zo leuk vindt: de helft van zijn koningskoppel voorin opofferen. Begrijpelijk, gezien het gevecht met de bal en zichzelf: Vanzeir naar de kant. Mazzu bracht in zijn plek Cameron Puertas: dan zijn je wisselmogelijkheden toch niet top. Als je weet dat Alfred Schreuder Andreas Skov Olsen en Ruud Vormer op de bank had zitten...

Het sierde Mazzu wel dat ook zijn vervangingen nadien niet bedoeld waren om de schade te beperken: Union wilde vol voor die laatste strohalm gaan, met het risico dat het doelpunt aan de overkant zou vallen. Ei zo na werden de Brusselaars voor die durf beloond: een vliegende Undav kopte voorlangs. Nog tien minuten te spelen...

 ©  BELGA

Elke Bruggeling zat met een bang hartje te kijken, ondanks de numerieke meerderheid. De spanning nam alleen maar toe toen Lambrechts naar het schermpje moest om een voor Club gegeven penalty te herbekijken. Hij annuleerde prompt de strafschop, Union bleef hopen, hoewel het een onmogelijke opdracht leek. Maar ook dat is Union: niks lijkt voor hen onmogelijk. Undav legde af voor Casper Nielsen, die een strakke pegel richting de verste hoek afvuurde. Mignolet nu wel geklopt: 1-1.

Tot ineens Lambrechts een vierkantje vormde met de handen: er was voorafgaand buitenspel. Het bleef 1-0. Een wereld van verschil.

Club, waar ook Buchanan nog uitgesloten werd, kan de titel ruiken. Maar wat heeft het bloed, zweet en tranen gekost.

LEES OOK. Alfred Schreuder is rond met Ajax: coach van Club Brugge krijgt in Amsterdam contract voor twee seizoenen met optie

 ©  BELGA

  • Own-goal Bager bezorgt blauw-zwart de zege
  • Club neemt optie op de titel
  • Union niet gediend door het lot, gelijkmaker terecht afgekeurd
 • Leider Club Brugge zet champagne nog niet koud na zege op Union: “Nu wordt het net gevaarlijk”

  Na een even knappe als lucky zege op Union staat Club Brugge voor het eerst sinds eind september op kop van het klassement. Net op tijd voor die derde titel op rij, maar aanvoerder Hans Vanaken, wiens honderdste goal misschien wel z’n belangrijkste was, blijft kalm. “Nu wordt het net gevaarlijk.”

 • Union pept zichzelf op na verloren leidersplaats: “Het is nog niet gedaan”

  ’t Is maandagochtend, u hebt al genoeg aan uw hoofd, dus maken we het niet te moeilijk: Union verloor omdat het niet efficiënt genoeg was. Punt. De titel is plots ver weg, behalve “als we winnen in Brugge”. En ze geloven erin...
 • ANALYSE GOOTS. “Stress is momenteel de grootste tegenstander van Union”

  Patrick Goots scoorde in zowat elke hoek van de provincie en is voor Gazet van Antwerpen uw en onze voetbalanalist. Zondag zag hij (opnieuw) hoe het koningsduo Vanzeir-Undav last heeft van de immense druk op hun schouders. “Stress is gewoon een bepalende factor op dit niveau, met een prijs in zicht. Als je daar te weinig ervaring mee hebt, zoals de spelers van Union dat nu tonen, betaal je dat meteen cash.”

 • Club-coach Schreuder: “Wat het resultaat woensdag ook wordt, het zal nog niet voorbij zijn”

  De clash tussen de twee overgebleven titelpretendenten, deel twee: woensdagavond ontvangt Club Brugge Union. Alfred Schreuder ziet het niet als een titelduel, want hij denkt dat het tot de laatste minuut van de play-offs een nek-aan-nekrace blijft. “Ik merk geen verschil in mijn kleedkamer in vergelijking met vorige week”, zegt de coach.

 • Union-coach Mazzu geeft de moed niet op: “We moeten in Brugge spelen zoals zondag, maar dan wel mét efficiëntie”

  Zondagmiddag kreeg Union tegen Club een flinke opdoffer te verwerken in de titelstrijd, maar woensdag kunnen de Brusselaars al revanche nemen in het Jan Breydelstadion. Daarvoor rekent Union onder meer op Dante Vanzeir, die zondag nog de hoofdrol opeiste met een gemiste penalty. “We hebben hem allemaal gesteund, en nu moet hij zich focussen op de wedstrijd van woensdag”, aldus coach Felice Mazzu.

 • Landstitel Club Brugge nog onzeker, maar stad maakt zich al op voorkampioenenviering: “Net op tijd weg voor de processie”

  Maandag 23 mei: die datum vinken fans van Club Brugge maar best aan. Want als Club opnieuw kampioen wordt, vindt op die doordeweekse weekdag de viering plaats. Drie dagen later moet de Markt alweer ontruimd zijn voor de Heilig Bloedprocessie. “Ideaal is de timing niet, maar ze is ook niet onoverkomelijk.”
 • 16u32

  Twee oud-bekenden aanwezig tegen Union

  Ook ex-spelers Timmy Simons en Jelle Vossen, momenteel allebei actief bij Zulte Waregem, zijn vanavond aanwezig in Jan Breydel.
 • Slechts 740 tickets voor Union-supporters in bomvol Jan Breydelstadion

  In de vorige thuismatch van Club tegen Union, eind januari, was er amper ambiance. Nogal wiedes, want door corona was het stadion leeg. Misschien was dat een van de redenen waarom het team van Schreuder zich toen wat liet aftroeven en niet verder kwam dan een 0-0? Nu is het totaal anders, want Jan Breydel zal bomvol zitten voor de topper. Bomvol, dat betekent zo’n 28.000 man en een heksenketel.

  Bij Union balen ze toch een beetje, want ze kregen maar 740 tickets, omdat Club er van de veiligheidsdiensten ook maar 740 voor het Dudenpark had gekregen. 

 • 18u35

  De Ketelaere terug voorin, Adamyan op de bank

  Op de volledige opstellingen is het nog even wachten, maar bij Club Brugge zal De Ketelaere terug voorin plaatsnemen, Adamyan verhuist zo naar de bank.

 • De eerste Brugse fans aan Jan Breydel stromen toe, de sfeer zit er meteen goed in
 • De spelersbus van Club Brugge wordt luid aangemoedigd
 • De spelers krijgen nog een laatste aanmoediging

MEER OVER LIVE: play-offs

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL