Wouter Verrees van SAAMO, Stef Lauwers van pleinhuis Zermatt, districtsschepen Omar Al Jattari en opbouwwerker Ahmed Oulad Abdellah kondigen samen drie dagen Terlopleinfeesten aan. 

Wouter Verrees van SAAMO, Stef Lauwers van pleinhuis Zermatt, districtsschepen Omar Al Jattari en opbouwwerker Ahmed Oulad Abdellah kondigen samen drie dagen Terlopleinfeesten aan. © Dirk Kerstens

Weekend lang feest op het Terloplein: “Een volksfeest voor alle verschillende pleingebruikers”

Borgerhout -

Door corona waren het twee jaar lang geen Terlopleinfeesten. Voordien viel het evenement samen met de Reuzenloop. Maar dit jaar ondergaan de Terlopleinfeesten een make-over en zullen ze niet één maar drie dagen duren: op 20, 21 en 22 mei. En dat met een programma dat de pijlen richt op iedereen uit de buurt.

Elien Van Wynsberghe

“Voor corona waren de Terlopleinfeesten gekoppeld aan de Reuzenloop”, zegt Stef Lauwers, voorzitter van het pleinhuis Zermatt. “Dat werd op den duur een te grote overrompeling.” Daarom werd beslist het evenement los te trekken van de Reuzenloop en er een apart gebeuren van te maken. En dat een heel weekend lang in plaats van een enkele dag.

“We willen er een volksfeest van maken waarmee we verschillende doelgroepen hopen te bereiken. En dat door het aanbod te verbreden”, zegt districtsschepen van Jeugd Omar Al Jattari (Groen) die voor de gelegenheid zijn koksmuts opzet. Hij kruipt zowel achter het fornuis voor de volkskeuken – stoofvlees met frieten of veggie lasagne – op vrijdag, als voor de buurtbarbecue op zaterdag. “Het Terloplein kan wel wat extra positieve aandacht gebruiken”, glimlacht hij.

Vele schouders

Om zo veel mogelijk buurtbewoners te betrekken trok medewerker van maatschappelijk opbouwwerkorganisatie SAAMO Wouter Verrees met duizend puzzelstukken de wijk in. “Die verdeelde hij over evenveel verschillende brievenbussen. Bedoeling is dat de bewoners de puzzelstukjes meebrengen naar de Terlopleinfeesten. Daarmee worden dan ter plaatse twee kunstwerken gemaakt”, zegt Lauwers.

Alles dus om àlle pleingebruikers bij elkaar te krijgen. Een greep uit het programma: “Behalve de volkskeuken, gaan de stadsdichters van Proza-K vrijdag de poëtische toer op. Zaterdag staat dan volledig in het teken van de kinderen en jongeren. Zij hebben hun plein tijdens corona erg gemist. Verschillende jeugdwerkorganisaties zullen voor hen allerlei leuke activiteiten voorzien. Zo worden er spectaculaire speltoestellen geïnstalleerd en vindt er ook een voetbaltoernooi plaats. ’s Avonds volgt dan de buurtbarbecue, een optreden en een vuurshow.”

Op zondag zorgen verschillende buurtpartners voor de typische eetkraampjes die de voorgaande edities de Terlopleinfeesten kleurden. “Jeugdwerkorganisatie Scum Studios voorziet vervolgens het culturele luik van die dag. Zij programmeerden muziekgroep Tawan cheikh Mohand en optredens van Firqat el anwaar en Mohamed Akarouch.” Er is dus echt voor elk wat wils. “Een hele mix van partners zet zijn schouders mee onder deze feesten”, zegt Lauwers. “Maar we kunnen altijd nog extra vrijwilligers voor het feest én voor de buurtwerking gebruiken”, geeft Al Jattari nog mee.

Inschrijven voor de buurtbarbecue en de volkskeuken kan via zermatt3pleintjes@gmail.com

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio