Op het Terloplein kwamen verschillende organisaties samen om de preventiecampagne toe te lichten. 

Op het Terloplein kwamen verschillende organisaties samen om de preventiecampagne toe te lichten. © Dirk Kerstens

Borgerhout zet schouders onder preventie van dementie: “Vertrouwen opbouwen en dementie uit taboesfeer halen”

Borgerhout -

‘Twee voor de prijs van één’: met die slogan lanceerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen haar nieuwe campagne. Daarmee wordt er meer aandacht gevraagd voor een gezonde leefstijl. Want wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen. Vanuit de Gezondheidskiosk en via praatcafés wil men die boodschap in Borgerhout op zo’n laagdrempelig mogelijke manier overbrengen.

Elien Van Wynsberghe

In Vlaanderen lijden op dit ogenblik 141.000 mensen aan dementie. “De komende decennia zal dat aantal verdubbelen”, zegt Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “Alle pogingen voor een goed medicijn zijn tot nu toe helaas mislukt. Maar we weten dat 40% van de toekomstige gevallen vermeden kan worden met een gezonde leefstijl. Dat gaat om 100.000 mensen.”

Een belangrijk element daarin is een gezond hart. “Wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen. Twee voor de prijs van één dus. Een rendement dat geen enkele bank je geeft.” Denk dan onder meer aan voldoende beweging, elke dag fruit eten, sociaal en cognitief actief blijven, matig zijn met alcohol,…

Dat die boodschap op een laagdrempelige manier wordt uitgedragen, is van groot belang. Het district Borgerhout kondigde dinsdagochtend op het Terloplein aan de schouders daar mee onder te zetten. “In Borgerhout werken we op een laagdrempelige manier rond gezondheidspreventie”, zegt districtsschepen van Samenlevingsopbouw Ben Van Duppen (PVDA). “Vandaag worden er heel veel middelen gestoken in curatieve geneeskunde, in het oplossen van problemen. Amper 2% van het budget gaat naar preventie. De noodzaak om meer preventief te werken, ligt hoog. Zo niet komt ons zorgsysteem onder druk te staan.”

Ben Van Duppen en Sara Suykens voor de Gezondheidskiosk.

Ben Van Duppen en Sara Suykens voor de Gezondheidskiosk. © Dirk Kerstens

Daarom werd eerder al de Gezondheidskiosk geopend op het Terloplein, een kiosk van waaruit verschillende organisaties uit de zorg en het welzijnswerk actief zijn. Bewoners kunnen er wekelijks terecht met vragen over gezondheid en over een gezonde leefstijl. De focus ligt daarbij op kwetsbare groepen. “De Gezondheidskiosk begint vertrouwd te worden in de buurt. De campagne van het expertisecentrum sluit naadloos aan op wat wij hier doen. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen wij mensen die vragen hebben rond dementie makkelijker doorverwijzen.”

Daarnaast is ook het Regionaal Expertisecentrum Dementie actief in Borgerhout. “In volle coronatijd lanceerden we -vooral digitaal- ons ‘Praatcafé Dementie”. Die draad pikken we opnieuw op”, zegt Sara Suykens. “Iedereen die met vragen zit rond dementie kan die stellen tijdens onze praatcafés die vanaf nu plaatsvinden in de bibliotheek en bij enkele lokale verenigingen.”

Maar die kwetsbare doelgroep bereiken is niet evident. “Het is een kwestie van vertrouwen opbouwen”, aldus Van Duppen. “Er hangt nog vaak een taboe rond dementie. Als lokaal districtsbestuur kunnen wij linken leggen tussen verschillende partners en ervoor zorgen dat het onderwerp bespreekbaar wordt.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio