© atv

Personeel Toneelhuis vreest voor ontslagen wanneer Vlaamse subsidies wegvallen

Antwerpen -

Nadat Toneelhuis eind maart een negatief preadvies had gekregen over de cultuursubsidies, heeft algemeen directeur Maud Van de Velde voor donderdag een personeelsvergadering belegd. Het personeel van het theaterhuis is bezorgd dat als de Vlaamse subsidies niet worden verlengd, er ontslagen vallen.

Ilse Dewever

Toen eind maart de preadviezen voor de cultuursubsidies werden bekendgemaakt, kwam uit de bus dat een kwart van de Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen zijn toelage voor de periode 2023-2027 zou kunnen verliezen. Het Antwerpse stadstheater Toneelhuis, in de vorige ronde goed voor een subsidie van ruim 3 miljoen euro, trok de aandacht met een negatief advies.

Het preadvies is niet definitief. Of ze al dan niet subsidies krijgen toegekend, weten de cultuurhuizen vóór eind juni. Dan nemen minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en de Vlaamse regering de eindbeslissing. De kans is niet onbestaande dat er beslist wordt om belangrijke cultuurhuizen alsnog op te vissen.

Omdat positieve signalen alsnog uitbleven en de directie van Toneelhuis nog niet heeft gereageerd op het negatieve preadvies, zit de schrik bij de ruim zeventig personeelsleden van Toneelhuis er goed in. Vakbondsman Tijs Hostyn, sectorverantwoordelijke voor cultuur en media van ACV Pulse, bevestigt dat de directie van Toneelhuis het personeel donderdag samenroept. “Het personeel hoopt een verklaring te krijgen over hoe de situatie nog kan worden rechtgetrokken. Toen het nieuws pas binnenliep, leefde het idee dat het negatieve advies een strategische zet was van de beoordelingscommissie. Door een grote speler in de wind te zetten, zou er misschien meer aandacht en middelen komen voor de cultuursubsidies. Nu er enkele weken later nog steeds geen nieuws is, is de onzekerheid bij het personeel erg groot.”

Politieke context

De vakbonden wachten de personeelsvergadering van donderdag af, maar hebben wel al een bijzondere ondernemingsraad aangevraagd. “In zo’n grote cultuurhuizen speelt altijd een politieke context door de aanwezigheid van politieke mandatarissen in de raden van bestuur. In principe kan het negatieve subsidieadvies nog worden omgebogen, maar dan zal men wel met een creatieve juridische oplossing op de proppen moeten komen. De vrees bestaat dat men dan een knieval zal moeten maken voor de politiek. Zo’n situatie willen we te allen prijze vermijden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio