Volgens onderzoek van een boomdokters zijn de beuken in ‘slechte tot zeer slechte’ sanitaire toestand. 

Volgens onderzoek van een boomdokters zijn de beuken in ‘slechte tot zeer slechte’ sanitaire toestand. ©  kristin matthyssen

Kapaanvraag voor beuken van Boutersemdreef

Zandhoven -

Er loopt een openbaar onderzoek voor het kappen van de beuken van de Boutersemdreef in Zandhoven. Dat is opmerkelijk, want de gemeente Zandhoven heeft net een bomenbeheerplan laten opstellen en wil meer laanbomen. De kapaanvraag komt er ook op vraag van de bewoners van het Bautersemhof, die voor de helft eigenaar van de dreef zijn. De beuken werden onderzocht door een boomchirurg en hun sanitaire staat zou ‘slecht tot zeer slecht’ zijn, waardoor ze een gevaar vormen.

Kristin Matthyssen

De bewoners van het Bautersemhof op het einde van de Boutersemdreef - inderdaad één keer met au en één keer met ou - lieten een bomenbeheerplan voor hun domein opstellen. Hieruit bleek ook dat de beuken van de Boutersemdreef tussen het kasteel Bautersemhof en de Ringlaan, achter de knik in de baan, ziek en verwaarloosd zijn. Een boomchirurg voerde het onderzoek uit.

Er zal een nieuwe dreef worden geplant. 

Er zal een nieuwe dreef worden geplant. ©  kristin matthyssen

“Het gaat om een zeer specifieke situatie daar”, vertelt omgevingsambtenaar Sarah Moeyersoons van de gemeente Zandhoven. “De beuken aan de ene zijde van de dreef zijn eigendom van de gemeente, de beuken aan de andere zijde zijn eigendom van de eigenaars van het Bautersemhof. De eigenaars hebben nu gevraagd om de bomen samen te vervangen. Blijkbaar houden beuken een gevaar in, omdat ze zonder voortekenen hun takken kunnen laten vallen als ze in slechte conditie zijn. Als er dan plots een wagen - of erger - een fietser passeert, zit je met gevaarlijke situaties. Vandaar deze gezamenlijke aanvraag om de beuken op korte termijn te vellen.”

Het openbaar onderzoek loopt tot 4 juni. Als de vergunning afgeleverd wordt, zal de dreef opnieuw worden aangeplant, temeer voor de erfgoedwaarde van het landschap. Op initiatief van de gemeente werden in 2020 bij hoogdringendheid al eens zes bomen geveld. De gemeente Zandhoven zou liefst opnieuw beuken planten, maar het Bautersemhof heeft nog andere voorstellen van soorten, dus die keuze is nog geen uitgemaakte zaak.

De beuken zijn volgens de boomchirurg niet gezond en verwaarloosd. 

De beuken zijn volgens de boomchirurg niet gezond en verwaarloosd. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio