Defensie wil schade van brand op Groot Schietveld vergoeden voor start proces

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag nog geen datum geprikt voor de behandeling van de zaak over de brand op het Groot Schietveld. Defensie is namelijk in gesprek met de gemeenten Brecht en Wuustwezel en wil hun schade vergoeden voor de start van het proces.

blgBron: BELGA

De brand brak op 23 april 2021 uit tijdens schietoefeningen door rekruten. Liefst 570 hectare bos en heide op de grens van Wuustwezel, Brecht en Brasschaat werd in de as gelegd. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de brand werd veroorzaakt door het gebruik van lichtspoormunitie. Die blijft na het afvuren zichtbaar zodat de schutter kan zien waar de kogel terechtkomt en hij zijn vizier kan aanpassen.

Lichtspoorkogels mogen in normale omstandigheden gebruikt worden, maar niet wanneer er gevaar is voor natuurbranden, wat op 23 april het geval was. De luitenant die de schietoefeningen leidde, wordt nu beticht van onopzettelijke brandstichting. Zowel de gemeente Brecht als de gemeente Wuustwezel stelde zich burgerlijke partij.

Normaal gezien ging dinsdag een datum bepaald worden waarop de zaak behandeld zou worden, maar de advocaat van Defensie vroeg om daar nog even mee te wachten tot er met de burgerlijke partijen een akkoord is bereikt over de schadevergoedingen. Op 13 september komt de zaak opnieuw voor om te kijken of dat gelukt is en zal een datum geprikt worden voor de behandeling.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio