Maya de Bij opende de tentoonstelling, tot groot jolijt van twee K3-fans. 

Maya de Bij opende de tentoonstelling, tot groot jolijt van twee K3-fans. © RR

Shoppingcenter wil bijenpopulatie opkrikken met 15.000 zakjes bloemzaad en expo

Wijnegem -

Wijnegem Shoppingcenter lijkt nu al vooruit te lopen op de bouw van haar als erg duurzaam omschreven geplande uitbreiding. De hele maand mei is er een expo over de bij met tal van acties voor bezoekers. Het startschot van de ‘Bee Happy’ campagne werd gegeven door de enige echte Maya de Bij.

Dat het niet zo goed gesteld is met de bijen als diersoort, is al langer geweten. Ons land telt 400 bijensoorten, maar de laatste 40 jaar zijn er daarvan 45 verdwenen. Wijnegem draagt nu zijn steentje bij tot het behoud van deze nuttige diertjes en heeft de maand mei uitgeroepen tot maand van de bij.

Waarom maken bijen zeshoekige cellen? Waarom zwermen bijen eigenlijk? En kan een koningin prikken? Op deze en vele andere vragen krijgen de bezoekers van het winkelcentrum de komende weken een antwoord op de bijenexpo. “Tijdens de maand van de bij staat er voor de gelegenheid een bijententoonstelling opgesteld die het shoppingcenter van de Vlaamse overheid in bruikleen heeft gekregen”, vertelt woordvoerder Zsofi Horvath.

“Op woensdagen en zaterdagen zullen er telkens imkers van de Algemene Vlaamse Imkervereniging aanwezig zijn. Tijdens een korte workshop zullen zij de bezoeker meer bijbrengen over thema’s zoals bijenwas en over hoe de imkerij evolueerde in de loop der jaren. Kinderen kunnen in een kijkkast bijen bestuderen en een imkerpak of bijenhotel van dichtbij bekijken.”

op de expo kan je heel wat leren over de bijen en hoe ze te helpen.

op de expo kan je heel wat leren over de bijen en hoe ze te helpen. © RR

Bloemzaadjes

Iedereen kan bijdragen tot het welzijn van de bijen door voedsel te voorzien voor de diertjes. De komende weken zullen in totaal vijftienduizend zakjes met bloemzaadjes aan de bezoekers worden bedeeld. Het tekort aan gevarieerd voedsel bij gebrek aan goede bloemen is immers een belangrijke doodsoorzaak van de bij.

Een moestuinexpert van ‘Les Potagers des Thomas’ zal de bezoekers een en ander bijbrengen tijdens gratis workshops op vlak van moestuinieren. “Bijen houden immers ook van groenten en kruiden. Tegelijk is het een leuke activiteit die de laatste jaren heel wat aan populariteit wint”, weet Horvath.

Na het bezoeken van de bijenexpo kan iedereen zijn kennis testen tijdens een korte quiz. De deelnemers van de workshops en de quiz, zullen een goodiebag ontvangen met o.a. lekkers van Meli en ook bloemzaadjes zullen niet ontbreken. (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio