De Oekraïense favorieten van Kalush Orchestra. 

De Oekraïense favorieten van Kalush Orchestra. ©  AFP 

EUROSONG 2022. Hoe kan jij topfavoriet Oekraïne aan de overwinning helpen? Ontdek hier alle praktische info

Dinsdagavond trapt Albanië de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival op gang. Oekraïne wordt getipt als dé grote favoriet, en niét alleen omwille van de oorlog. Hier vind je de praktische info die je moet hebben om door de Eurosongweek te geraken.

debn

In het Italiaanse Turijn trapt dinsdagavond de Albanese Ronela Hajati de 66e editie van ’s werelds grootste zangwedstrijd op gang. In de eerste halve finales strijden zeventien landen voor een plek in de finale van zaterdag, slechts tien geraken er ook. De tweede halve finale staat donderdag op het programma, met Jérémie Makiese, zaterdag is het de grote finale.

Bij de halve finalisten vanavond staat naast Ronela Hajati ook Oekraïne, dat bij de bookmakers getipt wordt als de grote favoriet. Zij misten nog nooit een finale, al zal de huidige situatie in het land ook wel meespelen voor de positie. “We willen winnen, want dat kan de moraal van ons volk opkrikken”, zei zanger Oleg Psiuk eerder al.

(Lees verder onder de foto)

Jérémie Makiese. 

Jérémie Makiese. ©  ISOPIX

Voor België komt Jérémie Makiese pas donderdagavond aan de beurt als zestiende in de tweede halve finale. Maar volgens kenners mag deze geen probleem worden en zit een plaats in de top-10 tijdens de grote finale erin. “Jérémie heeft de swag”, aldus de Brit Jonathan Vautrey, verantwoordelijk voor de belangrijkste fansite van het Songfestival. “Zijn act met achtergronddansers helpt ook. Het is niet per se vernieuwend, of iets wat we nog nooit zagen. Maar het is zeker een solide performance.”

Waar kan ik de uitzendingen bekijken?

Maar waar kan u dinsdag en donderdag de halve finales bekijken? En op zaterdag de grote finale? Wel, het antwoord is simpel: op Eén met Peter Van de Veire. Om 21 uur start de live-uitzending vanuit het PalaOlimpico in Turijn op de openbare omroep. Dit is ook voor de tweede halve finale donderdag zo, en voor de finale op zaterdag. Enkel op donderdag start de VRT al om half negen met een documentaire over Jérémie Makiese.

(Lees verder onder de video)

Hoe kan ik punten geven?

Ook dat is heel eenvoudig. Je kan meteen na het laatste nummer stemmen op je favoriete kandidaat, en dat voor vijftien minuten. Dat kan telefonisch door te bellen naar 09 05 16 0 01 tot en met 09 05 16 0 25, of door een sms te sturen met de landcode (01-25)naar 6000. De landcode is de positie van de kandidaat tijdens de uitzending.

Wil je een stem aan Italië geven, dan bel je naar 09 05 16 0 09. Zij komen als achtste aan de beurt in de finale. Bekoort de Nederlandse S10 je tijdens de halve finale dinsdagavond? Dan bel je 09 05 16 0 08.

Het is niet mogelijk om tijdens de halve finale (en eventueel de finale) te stemmen met een Belgisch telefoonnummer op Jérémie Makiese. Je kan bovendien enkel stemmen in de halve finale waarin jouw eigen land optreedt – voor Belgen is dat dus donderdagavond en niet dinsdagavond. Tijdens de finale zaterdag kunnen alle landen, ook degenen die zijn uitgevallen tijdens de halve finales, wel stemmen.

Let wel: in de halve finales zijn er slechts 18 landen waarvoor je kan stemmen. Dat betekent dat je de nummers 19 tot en met 25 niet kan gebruiken in je sms of telefoonnummer. Tijdens de finale wel. Bellen of sms’en kost 50 eurocent. Stemmen via de Eurosong-app is ook mogelijk, en kost je ook 50 eurocent.

De lijst met startposities vind je hieronder in de Instagrampost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Moet ik ouder dan achttien jaar zijn om te stemmen?

Neen, maar als je jonger bent dan 16, dan heb je wel toestemming nodig van je ouders.

Hoeveel is mijn stem waard?

In de halve finales en de finale zijn je stemmen vijftig procent van de punten waard. Ook de professionele jury heeft vijftig procent van de stemmen in handen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio