De delen 1 tot en met 4 liggen al op hun plaats. 

De delen 1 tot en met 4 liggen al op hun plaats. © Provincie Antwerpen

Laatste vier brugdelen Lierse fietsostrade zijn op komst: “In de loop van de zomer kan je over de fietsbrug fietsen”

Lier -

De laatste bouwwerken aan de fietsbrug over de sporenbundel in Lier beginnen midden mei. Als alles vlot verloopt, zijn ze in de loop van deze zomer achter de rug. Op 31 mei en 1 juni plaatst de aannemer de twee laatste brugdelen. “In de loop van de zomer kan je over de fietsbrug fietsen”, zegt gedeputeerde van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Chris Van Rompaey

“De fietsbrug bestaat uit acht delen. Delen 1, 2, 3 en 4 liggen al op hun plaats. De brugdelen 5 tot 8, aan de kant van de Zuid-Australiëlaan, moet de aannemer nog plaatsen. Op dinsdag 17 en woensdag 18 mei plaatst de aannemer de delen 7 en 8, en op dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni de twee laatste brugdelen. Nadien volgt de afwerking, zodat je in de loop van de zomer over de fietsbrug kunt fietsen”, vertelt gedeputeerde van Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA).

Hoe verlopen de werken?

Tijdens de nacht van maandag 16 mei op dinsdag 17 mei wordt brugdeel 8 getransporteerd naar de Donk in Lier. Op dinsdag 17 mei omstreeks 6u start de opbouw van de kraan in de Zuid-Australiëlaan. Om 9u rijdt de brug van de Donk naar de werf en wordt die op de pijlers gehesen. Tijdens de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 mei wordt brugdeel 7 getransporteerd naar de Donk. Op woensdag 18 mei om 9u rijdt dit brugdeel ook naar de werf waar ze eveneens op de pijlers gehesen wordt. Voor brugdelen 6 en 5 gebeurt hetzelfde van 30 mei tot 1 juni.

Maatregelen voor het verkeer?

Vanaf maandag 16 mei om 22u tot en met woensdag 18 mei om 12u geldt een parkeerverbod in Donk, Smedenstraat en Zuid-Australiëlaan. Op dinsdag 17 en op woensdag 18 mei van middernacht tot 10u is Donk afgesloten en zijn de opritten niet bereikbaar, omdat de brug daar staat. De parkings van de winkels blijven bereikbaar via de Ring (R16). Op dinsdag 17 en op woensdag 18 mei vanaf 6 tot 18u is de Zuid-Australiëlaan, ter hoogte van de werf, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Enkele opritten zijn niet bereikbaar.

Er is tijdens deze werken een bewegwijzerde route voor auto’s en fietsers. Kijklustigen worden niet toegelaten langs het tracé dat de brug aflegt of in de buurt van de hijswerken. Je kan de hele operatie volgen vanaf de overzijde van het spoor (Tramweglei).

Totaalproject

“De plaatsing van deze drie fietsbrugdelen kadert in het totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het project omvat naast de bouw van de fietsbrug en de fietstunnel onder de Ring van Lier ook de aanleg van de fietspaden”, legt Lemmens uit. Dit volledige project kost 7,8 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan rekenen op een cofinanciering van ruim 4 miljoen euro van de Vlaamse overheid en op 1,8 miljoen euro van het Fietsfonds.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio