Iraans ‘terreurkoppel’ uit Wilrijk in beroep veroordeeld: tot 18 jaar cel en verlies van Belgische nationaliteit

Het hof van beroep in Antwerpen heeft dinsdag drie Iraniërs veroordeeld voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Ze werden onderschept toen ze met explosieven op weg waren naar Parijs. Het hof neemt hen ook de Belgische nationaliteit af.

Sam Reyntjens

De Belgische staatsveiligheid hield het Wilrijkse koppel Amir Saadouni en Nasimeh Naami in 2018 al een tijd in de gaten omdat ze actief zouden zijn voor de Iraanse inlichtingendienst die internationaal oppositiebewegingen, zoals MEK, bestrijdt.

Het stel uit Wilrijk had in juni 2018 een explosief, een gsm, een afstandsbediening en een enveloppe met 18.000 euro gekregen van de op de Iraanse ambassade in Wenen gestationeerde diplomaat Assadollah Assadi. Hij had de bom, die in Iran gemaakt werd, meegenomen op een lijnvlucht in zijn diplomatieke koffer.

Nasimeh Naami 

Nasimeh Naami ©  RR

Een paar dagen later vertrok het koppel naar Villepinte, nabij Parijs, waar de MEK een conferentie hield. In Sint-Pieters-Woluwe kwamen de speciale eenheden tussen, het koppel werd gearresteerd, in hun wagen lag een halve kilo springstof. Op het congres werden twintigduizend mensen verwacht. ”Als het tuig daar was afgegaan, zouden er zeker doden zijn gevallen, mede door de paniek die er ontstaan zou zijn”, zei meester Rik Vanreusel namens de burgerlijke partijen.

Diplomaat Assadi had afstand gedaan van de procedure in beroep, hij vocht zijn veroordeling tot twintig jaar cel niet aan. Saadouni en Naami die in eerste aanleg vijftien en achttien jaar kregen gingen wel in beroep. Ook Mehrdad Arefani, de ogen en oren van Assadi op het congres, ging in beroep tegen zijn veroordeling tot zeventien jaar cel.

Belgische nationaliteit

De verdediging van het koppel had tijdens het proces in beroep de vrijspraak gevraagd. “Moest u hen toch schuldig verklaren dan vragen wij om hun Belgische nationaliteit niet vervallen te verklaren. Iran beschouwt hen als landverraders door de verklaringen die ze aflegden. Als ze worden teruggestuurd, dan staan hen daar onprettige dingen te wachten”, stelde meester Wouter Smet.

Daar ging het hof niet in mee. Het veroordeelde Amir Saadouni en Nasimeh Naami in beroep tot 18 jaar cel en ontzette hen levenslang uit hun rechten. Ze verliezen ook hun Belgische nationaliteit, net als Mehrdad Arefani die 17 jaar cel kreeg. “De feiten geven blijk van intolerantie en asociaal gedrag en zijn niet compatibel met de waarden die inherent verbonden zijn met het Belgisch burgerschap”, luidt het. Dat betekent niet dat ze meteen naar Iran teruggestuurd zullen worden.

Over de schuld bestond volgens het hof van beroep geen twijfel. “De geplande aanslag had tot doel het MEK te treffen, en de Iraanse politieke vluchtelingen, die woonachtig zijn in diverse Europese landen en zich beschermd voelen door onze democratische rechtsstaat, ernstige vrees aan te jagen.”

Het hof verklaarde per beklaagde een bedrag van 60.000 euro verbeurd. Aan elke burgerlijke partij moeten de beklaagden een schadevergoeding van 1 euro betalen.

Amir Saadouni. 

Amir Saadouni. © rr

Assadollah werd niet lang na de overhandiging van de springstof in Luxemburg “toevallig” aan de kant gezet door de politie.  

Assadollah werd niet lang na de overhandiging van de springstof in Luxemburg “toevallig” aan de kant gezet door de politie.  ©  RR

 

 ©  BELGA

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio