© Shutterstock
Belgisch onderzoeksteam ontdekt sleutel in aanvalsmechanisme van coronavirus
Onderzoekers van de UCLouvain zijn erin geslaagd om de sleutel te identificeren die het coronavirus in staat stelt cellen aan te vallen. Dat kondigt de universiteit dinsdag aan. Daarnaast zijn ze er ook in geslaagd om het virus te blokkeren en de interactie met lichaamscellen te verhinderen, om op die manier infectie te voorkomen. De ontdekking, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Nature Communications, doet de hoop groeien op een antiviraal middel om het virus uit te roeien.
Twee jaar lang heeft het team van David Alsteens, onderzoeker aan het Instituut voor Biomoleculaire Wetenschappen en Technologieën van de UCLouvain, gewerkt aan het begrijpen van de mechanismen die het virus gebruikt om een cel te infecteren. Ze onderzochten de interactie tussen siaalzuren, een type suikerresidu aan het oppervlak van de cel, en het spike-eiwit van het virus de rol van die interactie in het infectieproces te achterhalen.
Deur naar de cellen geopend
Het was al bekend dat de siaalzuren rond de cellen de celherkenning bevorderen, waardoor virussen makkelijker hun doelwitten kunnen identificeren, maar ook dat ze het aanhechtingspunt van het virus en de infectie van de cel vergemakkelijken. De onderzoekers hebben nu een variant van de siaalzuren geïdentificeerd die een sterkere wisselwerking heeft met de spike-eiwitten van het virus dan andere suikers. Met andere woorden, “ze hebben de sleutel gevonden waarmee het virus de deur naar de cellen opent”, verklaart de universiteit.
De onderzoekers besloten toen het virus in zijn eigen val te lokken door te voorkomen dat het zich aan zijn gastheer zou kunnen hechten. Ze blokkeerden de aanhechtingspunten van het S-eiwit en onderdrukten zo elke interactie met het celoppervlak. “Als het virus zich niet aan de cellen kan hechten, kan het ook niet naar binnen en sterft het. Zo wordt infectie voorkomen”, aldus de UCLouvain. Daar voegden ze nog aan toe dat deze ontdekking het voordeel heeft dat het bij elke variant van het virus werkt, ongeacht mutaties.
Dierproeven
Het onderzoeksteam zal nu proeven met muizen uitvoeren om deze blokkering op het virus toe te passen en te testen of het werkt op een organisme. De resultaten moeten het mogelijk maken een antiviraal geneesmiddel te ontwikkelen.
Hoofdpunten
Daniël werd jarenlang verdacht van de moord op Ariane Mazijn: “De dag dat Du Lion werd opgepakt, is de mooiste van mijn leven”
Antwerpse rapper Para Turk slachtoffer van home invasion na uit de hand gelopen ruzie op TikTok: “Hij heeft een domme zet gedaan”
Huiszoekingen bij prominenten en administraties in Oekraïne: politie valt onder meer binnen bij oligarch en ex-minister
Biba is Velo-recordhouder van 2022 met meer dan 2.000 ritten: “Dankzij de fietsen ontdekte ik nieuwe plekken in de stad”
MEER OVER
Aandeel Snapchat krijgt flinke dreun
Het aandeel van Snap, het bedrijf achter de app Snapchat, koerst woensdag ruim 10 procent lager …
Gwendolyn Rutten: “Een sterke luchthaven: dat gaan we toch niet in vraag stellen?”
Gwendolyn Rutten (Open Vld) klaagt de “stikstof-kafka” aan. “Ik lees dat de minister de …
SPORTKORT OOST-VLAANDEREN. SK Deinze haalt Indonesische international, Taofeek Ismaheel (SK Beveren) acht weken buiten strijd
Van de Challenger Pro League tot vierde provinciale in het voetbal, over de Champions League in …
Ryanair verwacht 5 tot 10 procent duurdere vliegtickets
De ticketprijzen van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zullen tijdens de zomer vermoedelijk …