De nieuwe handicar. 

De nieuwe handicar. © Ronny Mullens

Gemeente beschikt over een nieuwe handicar om rolstoelgebruikers te vervoeren

Kapellen -

Wie als rolstoelgebruiker in Kapellen vervoer wil, kan voortaan een beroep doen op de nieuwe handicar. Het gaat hier niet om ziekenvervoer, daarvoor bestaat de ambulancedienst. De handicar, een Ford Transit, kostte 56.000 euro, btw inbegrepen.

Er is natuurlijk een aantal voorwaarden aan verbonden. Je moet inwoner van Kapellen zijn en je kan je uitsluitend en permanent per rolstoel verplaatsen. Je beschikt over een attest van invaliditeit van ten minste 66% en je gaat akkoord met een sociaal onderzoek naar je leef-, vermogens- en inkomenssituatie en de vervoersmiddelen waarover jij of je partner beschikken. Bij aanvraag van het lidmaatschap komt een ergotherapeut op huisbezoek om de mobiliteitsproblemen te bespreken.

“Wie een rit wil reserveren, doet dat minstens twee dagen vooraf. Je betaalt een vergoeding van 0,30 euro per kilometer met een minimumtarief van 3 euro. Vanaf twee gebruikers wordt in één rit een groepstarief van 0,50 euro per kilometer aangerekend. Voor drie gebruikers is dat 0,60 euro en 0,80 euro per vier rolstoelgebruikers. Een rit annuleren moet minstens een dag vooraf gebeuren. Gebeurt dit n iet tijdig, dan wordt een kost van 5 euro aangerekend. De gebruikers krijgen maandelijks een factuur met een gedetailleerd overzicht van de gereden kilometers. We hebben bekeken of een elektrisch type tot de mogelijkheden behoorde, maar voor dit gebruik leek het niet geschikt”, zegt schepen van Sociale Zaken Luc Devriese (N-VA).

De gemeente beschikt over vijf vrijwilligers om met de handicar te rijden. Het vorige voertuig was van 2009. Gemiddeld maakt de handicar 600 ritten per jaar. De nieuwe verbruikt ongeveer 10,9 liter per 100 kilometer. (jbr)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio