De Britse Amanda Hinge woont al acht jaar in Ranst, hier met haar kindjes Rika (8) en David (4). Ze is blij dat haar kinderen in de Europese Unie opgroeien, omdat ze zo meer kansen hebben dan hun nichtjes en neefjes in Engeland. 

De Britse Amanda Hinge woont al acht jaar in Ranst, hier met haar kindjes Rika (8) en David (4). Ze is blij dat haar kinderen in de Europese Unie opgroeien, omdat ze zo meer kansen hebben dan hun nichtjes en neefjes in Engeland. ©  kristin matthyssen

Broechemse Britse: “Ik ben blij dat mijn kinderen in Europese Unie opgroeien”

Broechem -

In het kader van de Dag van Europa zorgde de gemeente Ranst in samenwerking met het provinciebestuur voor volksdansinitiatie onder de kerktoren van Broechem. Mobiele koffiebar Wilde Koffie uit Brasschaat zette gratis koffie met de twaalf sterren van de vlag van de Europese Unie op het schuim geprint. Wie liever thee lustte, kreeg thee, en voor de zoetebekken waren er macarons.

Kristin Matthyssen

De Europadag, ook Dag van Europa genoemd, wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd. De gemeente Ranst gaat in oktober met tal van activiteiten Europa vieren. Zo komt professor Hendrik Vos, auteur van het boek Dit is Europa, naar Ranst. Michael Van Peel zal de Europa-ervaringen van inwoners aan elkaar praten. Dat kan gaan van Erasmuservaringen - want het is 35 jaar Erasmusuitwisseling dit jaar - of getuigenissen van inwoners die uit andere Europese landen komen.

De viering van de Dag van Europa in Broechem. 

De viering van de Dag van Europa in Broechem. ©  kma

Als opwarmer was er nu een volksdansinitiatie van Ferm Emblem op het plein naast de kerk in Broechem, waar ook leden van andere verenigingen naartoe kwamen. Gewone toevallige voorbijgangers werden eveneens aan de arm getrokken.

Amanda Hinge is afkomstig uit de buurt van Dover in het graafschap Kent in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Ze belandde via de liefde in Broechem en woont er nu een achttal jaar. Het stel heeft twee kindjes: Rika (8) en David (4). Sinds begin 2021 is haar moederland geen deel meer van de Europese Unie. Amanda betreurt dat en is blij dat haar kinderen opgroeien in de Europese Unie. “Ik vind die Brexit nog altijd verschrikkelijk. Mijn dochter en zoon hebben een toekomst binnen Europa. Ze kunnen later makkelijker in het buitenland studeren en werken. Hun nichtjes en neefjes in Engeland hebben die kansen niet meer. Alles is ook veel duurder geworden, alleen al een reisje met de Eurostar kost meer dan vroeger.”

Ook deze jonge mama en haar kindjes dansten even mee. 

Ook deze jonge mama en haar kindjes dansten even mee. ©  kma

Hans Verheyen, barista van mobiele koffiebar Wilde Koffie, zorgde dat iedereen een gratis koffie of thee kreeg en een zoetigheidje. De twaalf sterren van de Europese vlag printte hij met een dun laagje koffiepoeder op het schuim. “Ik moet zeggen dat het een van de meer geslaagde koffieprints is, want we moeten ook soms logo’s printen die toch niet echt je van het zijn”, zegt de barista, die veel succes had met zijn sterrenkoffie.

Deze dame is alvast in de wolken met haar twaalf sterren op haar koffie. 

Deze dame is alvast in de wolken met haar twaalf sterren op haar koffie. ©  kma

Volksdansen op het plein. 

Volksdansen op het plein. ©  kma

Volksdansen op het plein. 

Volksdansen op het plein. ©  kma

Volksdansen in Broechem. 

Volksdansen in Broechem. © kma 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio