De temperaturen zorgen momenteel voor een instant zomergevoel. 

De temperaturen zorgen momenteel voor een instant zomergevoel. © Bert De Deken

Bij mooi weer is Postel een favoriete fietsbestemming.

Bij mooi weer is Postel een favoriete fietsbestemming. © Bert De Deken

1 / 2
thumbnail: De temperaturen zorgen momenteel voor een instant zomergevoel. 
thumbnail: Bij mooi weer is Postel een favoriete fietsbestemming.

Kempenaars genieten van zomerse temperaturen: “Het mag zo blijven tot Nieuwjaar”

Mol, Dessel -

Op de zandgronden van de Kempen liep de temperatuur maandagmiddag vlot op tot 25 graden, wat zorgde voor een vroeg zomergevoel. Zonnekloppers en fietsers konden hun hartje ophalen, al dan niet met een verfrissend ijsje in de hand. Die zomerse temperaturen waren evenwel niet voor iedereen een zegen. “Nu gaat het nog net, maar wanneer het nog warmer wordt, daalt ons rendement.”

Annelies Frederickx

De lente is amper halfweg, maar volgens de thermometer lijkt het volop zomer te zijn. In de Kempen liep de temperatuur maandagmiddag op tot 25 graden en de komende dagen doen de weergoden daar wellicht nog een schepje bovenop. “Dit is gewoonweg zalig en voor mij mag het zo blijven tot Nieuwjaar”, glundert Chris Van Gorp. “Ik heb speciaal een dagje verlof genomen om vanuit Lichtaart een fietstochtje te maken tot in Mol-Postel. Langs het water rijden, is nu echt zalig. Natuurlijk horen daar enkele tussenstops bij. In Dessel genieten van een ijsje en straks gaan we nog een terrasje doen.”

Paul Van Rooy heeft zin in een trappist, maar eerst geniet Chris Van Gorp van een ijsje.

Paul Van Rooy heeft zin in een trappist, maar eerst geniet Chris Van Gorp van een ijsje. © Bert De Deken

Paul Van Rooy laat het ijsje aan zich voorbijgaan. “Ik heb 30 jaar bij IJsboerke gewerkt en zat toen aan de bron. Ik ga straks op dat terrasje genieten van een trappist. Wij zijn echt blij met dit weer en het mag zelfs nog iets warmer worden. Als het zo blijft, gaan we een goede zomer tegemoet. Hopelijk valt er ’s nachts af en toe wel eens een goed buitje, dan is iedereen tevreden.”

Gusta en Ria zoeken verkoeling op een bank langs het kanaal in Dessel.

Gusta en Ria zoeken verkoeling op een bank langs het kanaal in Dessel. © Bert De Deken

Aan het kanalenkruispunt in Dessel zochten enkele fietsers verkoeling op een bank in de schaduw. “Voor ons is het nu eigenlijk al te warm”, bekennen Gusta en Ria. “We kozen vandaag bewust voor een ritje naast het water, omdat er langs het kanaal ook veel bomen staan. We reden al een dertigtal kilometer van Retie naar Dessel en nu was het dringend tijd om wat verkoeling te zoeken. Deze temperatuur is nog net draaglijk op de fiets en warmer moet het dus zeker niet meer worden voor ons.”

Na te hebben genoten van een Postels abdijbiertje vertrekken Danny Van Dessel, Ronald Van Eynde, Kenny Van Buyten en Tony Holemans terug naar Heist-op-den-Berg.

Na te hebben genoten van een Postels abdijbiertje vertrekken Danny Van Dessel, Ronald Van Eynde, Kenny Van Buyten en Tony Holemans terug naar Heist-op-den-Berg. © Bert De Deken

In Mol-Postel was het maandagvoormiddag nog rustig, maar vanaf de vroege namiddag liep het terras van Gasthof De Beiaard vol. “In de zomermaanden is het hier altijd druk, maar voor een doordeweekse maandag is er nu toch ook best veel volk”, merken Tony, Danny, Ronald en Kenny op. “Wij hebben van het goede weer geprofiteerd om een fietsrit te maken. Voor ons mag het nog wat warmer worden, maar ook dit is al aangenaam fietsweer. We vertrokken in Heist-op-den-Berg en hebben dus al zeventig kilometer afgelegd. We komen geregeld naar Postel, omdat de fietspaden hiernaartoe erg goed zijn. Alleen het laatste stukje is gevaarlijk, maar op de rest van het traject is het aangenaam fietsen. De terugrit belooft wel zwaarder te worden met de wind in het nadeel, maar we hebben eerst kunnen genieten van een Postels abdijbiertje.”

Rune Breukers en Esmeralda Den Heijer werken aan hun kleurtje op het strand

Rune Breukers en Esmeralda Den Heijer werken aan hun kleurtje op het strand © Bert De Deken

Het zandstrand van Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer lag er maandagmiddag nog maagdelijk wit bij, maar enkele zonnekloppers hadden hun handdoek toch al uitgespreid. “Wij zijn van Borgloon speciaal naar het Zilvermeer gekomen om te kunnen zonnen”, verklappen Esmeralda Den Heijer en Rune Breukers. “In Limburg zijn ook wel enkele stranden, maar die waren nog gesloten. Daarom reden we een uurtje tot in Mol om van de eerste echte zon te genieten. We moesten vandaag niet werken en hebben daarvan geprofiteerd om een dagje uit te nemen. Dit doet echt deugd en het is hier gewoonweg super op het strand. We hebben ons wel nog niet gewaagd aan een frisse duik. Het water is achttien graden, wat best fris is. Misschien gaan we straks na het zonnen wel nog wat verkoeling zoeken, maar nu willen we eerst aan ons kleurtje werken.”

Redders Hans Wauters en Ilyas Akgun houden een oogje in het zeil op het Zilvermeer.

Redders Hans Wauters en Ilyas Akgun houden een oogje in het zeil op het Zilvermeer. © Bert De Deken

Wie de komende dagen verkoeling zoekt, kan daarvoor terecht in de zwemvijver. “Om veilig te kunnen zwemmen moet het water zestien graden zijn en die temperatuur hebben we sinds vrijdag bereikt”, leggen redders Hans Wauters en Ilyas Akgun uit. “De groene vlag wappert en er zijn voldoende redders aanwezig. Momenteel houden vier redders een oogje in het zeil en op woensdag en in het weekend zijn dat er vijf. In het hoogseizoen of bij grote drukte bestaat onze crew zelfs uit negen redders. Voor ons is het uiteraard leuk werken wanneer de zon schijnt. Deze temperaturen geven een instant vakantiegevoel, zeker hier op het Zilvermeer.”

Glenn Huysmans en Tom Embrechts hebben liever zomerweer dan koude of regen.

Glenn Huysmans en Tom Embrechts hebben liever zomerweer dan koude of regen. © Bert De Deken

De redders genieten van het warme weer, maar voor andere beroepscategorieën vormt de warmte een extra belasting. “Deze temperatuur gaat nog net, maar wanneer het warmer wordt gaat ons rendement omlaag”, verklappen Glenn Huysmans en Tom Embrechts, die in Mol-Sluis wegen- en rioleringswerken uitvoeren. “Natuurlijk hebben we dit weer liever dan koude of regen, maar echt warmer mag het zeker niet worden. Bovendien zou het af en toe eens moeten regenen om de vochtigheid op peil te houden. Bij elk karwei stuift het zand op en ademen we een regelrechte stofwolk in. Ook mogen we niet droogslijpen en moeten we dus steeds water aanvoeren. Met die helm op is het extra warm, maar ons hoor je niet klagen. We genieten van het weer terwijl we werken.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio