Jan Melsen vertelt over (het werk van) zijn grootvader Marten. 

Jan Melsen vertelt over (het werk van) zijn grootvader Marten. © Chris Van Rompaey

Huis van Oscar brengt werk van Marten Melsen voor het eerst naar Lier

Lier, Stabroek -

In het Huis van Oscar in Lier hangen tot en met zondag 29 mei tekeningen en schilderijen van Marten Melsen (1870-1947). De kunstschilder uit Stabroek mocht de Lierse kunstenaars Opsomer, Timmermans en Van Rompay tot zijn vriendenkring rekenen.

Chris Van Rompaey

“Marten Melsen was kunstschilder, tekenaar, etser en graficus. Hij werd geboren in Brussel en opgeleid aan de academie van die stad. Na deze degelijke voorbereiding ontwikkelde hij zijn eigen weg en werd hij chroniqueur van de boeren uit het polderland aan de Belgisch-Nederlandse grens. Geschilderd op een soms brutaal-naturalistische wijze toont hij deze plattelandsbevolking in hun dagelijks leven en werk, op hun feesten en processies, in het café of bij de barbier”, zegt zijn kleinzoon Jan Melsen.

Jan Melsen toont een portret van zijn grootvader Marten.

Jan Melsen toont een portret van zijn grootvader Marten. © RM

Voor het eerst kunnen kunstliefhebbers in Lier kennismaken met het werk van Marten Melsen. Melsen heeft trouwens een band met Lier. “Naast bevriende kunstenaars zoals Isidore Opsomer, van wie de Stichting Marten Melsen nog briefwisseling bewaart, kende Melsen ook auteur Felix Timmermans. Voor deze laatste heeft Marten trouwens een aantal illustraties uit De Walkurerit van Pallieter uitgeprobeerd, waarvan we in de Lierse tentoonstelling een mooi exemplaar zien in aquarel.”

“Marten, die veel rondreisde, schilderde in 1904 een zonnig landschap in Lier, hier in Lier voor de eerste maal tentoongesteld. Later, in 1943, bezoekt Melsen een tentoonstelling van de veel jongere kunstenaar Oscar Van Rompay, over wie Felix Timmermans een monografie heeft geschreven. Timmermans zal een exemplaar ervan opdragen aan Melsen.”

Huis van Oscar, Vredebergstraat 6 in Lier, open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17u

www.huisvanoscar.be

Marten Melsen.

Marten Melsen. © evdw

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio