Leen Martens, Evy Versmissen, Sofie Van Rooy en Maya Tippel van Kempens Kastje vzw. Ook Katrien Vanbuel is een van de trekkers. 

Leen Martens, Evy Versmissen, Sofie Van Rooy en Maya Tippel van Kempens Kastje vzw. Ook Katrien Vanbuel is een van de trekkers. ©   kristin matthyssen

“Volle winkelkar bij Aldi kost tegenwoordig al gauw 60 euro en zelfs kringwinkels worden duur”

Malle, Brecht, regio -

Kempens Kastje is een nieuwe vzw die kleding en huisraad inzamelt voor mensen die het niet te breed hebben in de brede regio Malle-Brecht. Wie in nood zit, kan zich lid maken via de facebookpagina. Leen Martens en haar vriendinnen hebben al ervaring in weggeefgroepen en merken dat de nood stijgt, zeker met de hoge energiefacturen.

De nieuwe vzw hield in Malle twee introductiedagen waar mensen konden kennismaken. Leen Martens, Sofie Van Rooy, Evy Versmissen, Maya Tippel en Katrien Vanbuel deden allemaal al ervaring op in andere weggeefgroepen. Ze waren met Kempens Kastje al even bezig, maar sinds 1 april is het een officiële vzw.

“Vorig jaar maakten we bijvoorbeeld 180 sinterklaaspakketjes”, vertelt Leen. “We waren zelf geschrokken van de grote vraag. Veel gezinnen laten weten dat ze door corona even afwezig zijn geweest van het werk en hierdoor minder inkomsten hadden. Hun loon gaat volledig op aan huur, energie, voeding en andere vaste kosten. Als je kinderen dan net een groeispurt hebben, wordt het moeilijk.”

Op termijn hopen de vriendinnen tot een fysieke weggeefwinkel te kunnen evolueren, die in Malle en omgeving nog niet bestaat. En de kringwinkels dan? “We horen van veel mensen dat zelfs de kringwinkels vrij duur worden, zeker de kleding”, vertelt Sofie, die in Sint-Lenaarts woont. “Momenteel krijgen we veel reacties van jonge vrouwen die gaan bevallen of die net bevallen zijn, en geen budget hebben voor een baby-uitzet. Ook vanuit scholen ontvingen we afgelopen winter noodkreten van kinderen die zonder winterjas of warme schoenen naar school kwamen. De meesten komen hier uit de regio, maar er zijn ook mensen die uit Turnhout naar het Kempens Kastje vzw komen.”

Voorlopig is de werking zo georganiseerd dat geïnteresseerden kunnen doorgeven aan welke maat van kleding, schoenen, lakens of huisraad ze behoefte hebben. Er worden dan pakketten samengesteld, die opgehaald kunnen worden bij de medewerksters van Kempens Kastje. “We wonen allemaal dichtbij een bushalte”, zeggen de dertigsters, die hun vrijwilligerswerk combineren met een gewone job. “We halen er zelf veel voldoening uit. Een volle winkelkar bij de Aldi of Lidl kost tegenwoordig al snel 60 euro. De solidariteit met minderbegoeden is in de coronaperiode en sinds de overstromingen in Wallonië alleen maar gegroeid. Hoewel er afgelopen maanden heel veel kleding ingezameld werd voor Oekraïeners, krijgen wij nog heel veel kwalitatieve kleding aangeboden.” kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio