© kristin matthyssen

In deze dorpszaal zal Hallenaar komende vijftig jaar feesten en cultuur beleven (en iedereen mag zondag al eens komen kijken)

Halle-Zoersel -

Groep Van Roey en de gemeente Zoersel doen zondag 15 mei mee aan de Open Wervendag met de nieuwe dorpszaal in de pastorietuin van Halle. Een omstreden project want bij de voorbereidingen werd er geprocedeerd tot bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Nu krijgt iedereen de kans om zelf een mening te vormen en mogen er meteen suggesties voor een naam worden gedaan, want ‘dorpszaal’ klinkt wat saai. Op 1 oktober is de officiële opening gepland.

Kristin Matthyssen

Petities met meer dan 500 protesthandtekeningen, procedures: de dorpszaal van Halle naast de pastorie kwam er niet zonder slag of stoot. De bouw startte hierdoor met ongeveer twee jaar vertraging. Grootste bezwaren van de tegenstanders waren de impact op de groene pastorietuin, de parkeerproblemen en de kostprijs. Het bestuur verdedigde het project door te stellen dat de pastorietuin waar vroeger nooit iemand in kwam aan de Hallenaar geschonken zou worden en de pastorie meteen opgewaardeerd werd.

De pastorietuin wordt nu publiek toegankelijk gemaakt voor iedereen. ©   kristin matthyssen

De vertragingen zorgden er voor dat de prijs nog met enkele honderdduizenden euro’s extra opliep. Anderzijds geeft het bestuur aan dat de protesten tot andere inzichten hebben geleid. “Aanvankelijk kwam de dakrand zeker anderhalve meter hoger”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). “Maar door alles te onderkelderen en onder meer de toiletten en backstage ondergronds te brengen, is de dorpszaal lager geworden. Heel de commotie errond heeft ook een positief effect gehad.”

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA), schepen Katrien Schryvers (CD&V), schepen Danny Van de Velde (N-VA) en schepen Roel Van Elsacker (CD&V) binnen in de zaal. ©  kristin matthyssen

Schepen Katrien Schryvers (CD&V), destijds een van de architecten achter de hele PPS-constructie Halle die tot de verhuis van de school en de toekomstige afbraak van zaal Sint-Maarten zal leiden waar een gemengd sociaal woonproject komt, noemt het ‘een zaal op maat van de Hallenaar’. “Er is ruimte voor 190 personen in totaal. Er was kritiek op de ondergrondse toiletten, maar in De Kapel in Sint-Antonius is dat al jaren zo. Op het gelijkvloers is er sowieso een ruim toilet voor personen met een beperking.”

De living van de pastoor. Hier is nog werk aan de winkel. Zo zal de houten vloer waar memel in zit vervangen worden. ©  kristin matthyssen

Afwerkingsfase

Dankzij de zachte winter werd de dorpszaal in amper een jaar gebouwd. Ze zit momenteel al in de afwerkingsfase en wordt tegen het bouwverlof opgeleverd. De restauratie van de pastorie uit 1863 vraagt nog wat meer tijd. Hier werd het dak helemaal vernieuwd, wel met behoud van de meer dan 150 jaar oude moederbalken met houten tappen. Het klokje op de pastorie blinkt weer als vanouds. Op het gelijkvloers wordt nog de door memel aangetaste planken vloer vervangen. Parochie en kerkraad - voorlopig gehuisvest in een bureaucontainer - blijven de hoofdgebruikers van de pastorie. Maar ook verenigingen kunnen er na de restauratie een plekje krijgen.

Schatten op de pastoriezolder. ©  kristin matthyssen

Er staat zelfs nog een orgel dat nog werkt in de pastorie. ©  kristin matthyssen

De dorpszaal kan zowel door privé-personen als door verenigingen gehuurd worden. Babyborrel, quiz, optreden, toneelvoorstelling, koffietafel of een fuif onder voorwaarden: alles is mogelijk. “Eigenlijk alles wat in zaal Sint-Maarten gebeurde, kan hier ook. Deze nieuwe dorpszaal is zelfs iets groter. Als het podium opgesteld staat, kan het met een doek worden afgeschermd bij andere activiteiten”, vertelt cultuurschepen Roel Van Elsacker (CD&V).

De heilige geest op de pastoriezolder. ©  kristin matthyssen

De moederbalken van de pastoriezolder konden bewaard worden, maar de rest was dringend aan vervanging toe. ©  kristin matthyssen

Wat de dorpszaal leuk maakt, is het glas aan beide zijden, zodat er een optimaal contact is met de groene pastorietuin langs beide zijden. Eigenlijk is het één grote tuinkamer. Ook de boomgaard met fruitbomen achter de kerk zal in het geheel geïntegreerd worden, zodat kinderen bij communiefeesten plaats zat hebben om te ravotten en iedereen buiten kan zitten, zonder grote terrassen of verhardingen.

Het klokje staat terug op het dak van de pastorie. ©  kristin matthyssen

Neusje van de zalm zijn de moderne energietechnieken die zowel in de pastorie als in de zaal verwerkt zitten.

Het dak van de nieuwe dorpszaal. ©  kristin matthyssen

Elk nieuw kind heeft een naam nodig. Op de Openwervendag kan iedereen met inspiratie zijn voorstel in een bus deponeren. Ook via het participatieplatform denkmee.zoersel.be kan je tot 5 juni ideeën insturen. De cultuurraad krijgt ook nog haar zeg.

Openwervendag dorpszaal in pastorietuin, zondag 15 mei, 10 tot 17 uur, Halle-Dorp 30-32 in Halle.

Zondag kan u zelf een kijkje komen nemen. ©  kma

Het plan. Het dak van de dorpszaal wordt als een ‘hoed’ omschreven. ©  OM/AR Architecten

Hier komt de bar. ©  kma

Schepen Van de Velde, schepen Schryvers, burgemeester Verstreken en schepen Van Elsacker. ©  kma

Een marmeren schoorsteenmantel in de pastorie. De schoorsteen zelf op het dak is weg. ©  kma

Er staat zelfs nog een oude spreekgestoelte op de zolder van de pastorie. ©  kma

Een simulatie van de voorgevel bij de plannen. ©   OM/AR Architecten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio