©  Jan Van der Perre

Gokbedrijven kwaad op voorstel Van Quickenborne om gokreclame te verbieden: “Zal consument niet ten goede komen”

Het verbod op gokreclame dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) voorbereidt, is niet goed voor consumenten. Dat zegt BAGO, een federatie van legale gokbedrijven.

debnBron: BELGA

LEES OOK. Minister Van Quickenborne gaat alle gokreclames weren: “Het is de spuigaten uitgelopen. Dat moet stoppen”

Consumenten zullen door het reclameverbod het onderscheid niet meer kunnen maken tussen het legale en het illegale aanbod, zegt de sectorfederatie. Daardoor zouden spelers vaker terechtkomen op websites die geen garanties bieden op het vlak van spelersbescherming. In Italië zou een totaalverbod op reclame, ingevoerd in 2019, geleid hebben tot een groei van de illegale sector met 50 procent. 

Het zint de privésector ook niet dat voor de Nationale Loterij, eigendom van de Belgische overheid, andere regels gelden. De Nationale Loterij is veruit de grootste adverteerder, luidt het. “Studies tonen nochtans aan dat geen enkel kansspel risicoloos is en dat bijvoorbeeld krasspelen een gelijkaardig risico vertonen als sportweddenschappen.” De Nationale Loterij mag als enige krasspelen verkopen.

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), verantwoordelijk voor de Nationale Loterij, heeft intussen wel laten verstaan geen bezwaar te hebben tegen strengere regels voor reclame voor producten van de Nationale Loterij. De sportweddenschappen van het overheidsbedrijf zullen in de toekomst alvast onder dezelfde regels vallen als die voor private operatoren, luidt het.

In tegenstelling tot de meerderheid van de federale coalitie is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez absoluut niet gewonnen voor een verbod. “Het voorstel van de minister van Justitie is een heel slecht antwoord op een echte uitdaging waarvoor al maatregelen bestaan die kunnen worden verbeterd. De MR wil meer nuance”, reageert hij.

LEES OOK:

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio