Frieda Van Vaeck in 2019 bij het Mariabeeld in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Een plek die veel voor haar betekende.  

Frieda Van Vaeck in 2019 bij het Mariabeeld in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Een plek die veel voor haar betekende.  ©  Dirk Vertommen

Frieda (65), drijvende kracht achter Hanswijkprocessie, overleden: “Het was haar levenswerk”

Mechelen -

Frieda Van Vaeck, grote bezieler van de Hanswijkprocessie in Mechelen, is zondag overleden. Ze was recent 65 geworden en nog maar net met pensioen. De Mechelse was gedurende meer dan dertig jaar de drijvende kracht achter de processie. Frieda’s uitvaart vindt vrijdag plaats in haar basiliek, die haar na aan het hart lag.

Sven Van Haezendonck

In 2023 viert de Hanswijkprocessie haar 750-jarig bestaan. Het was een jubileum waar Frieda Van Vaeck heel erg naar uitkeek, maar het heeft niet mogen zijn. “Ze is in alle rust en vrede van ons heengegaan”, zegt Veerle De Ceulener, logistiek verantwoordelijke van de processie. Frieda was al een hele tijd ziek. In maart vierde ze nog haar 65ste verjaardag.

“Op 1 april is Frieda met pensioen gegaan, op 2 april werd ze opgenomen in het ziekenhuis. In De Mantel, de palliatieve afdeling van het AZ Sint-Maarten, is ze zondagmorgen overleden”, zegt Etienne Van Billoen, gewezen vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Zeer diepgelovig mens

Frieda was zijn rechterhand. Hij heeft niets dan lof voor haar. “Frieda was een zeer bescheiden, betrouwbaar en zeer diepgelovig mens. Ze volgde ook een bijkomende opleiding in theologie om haar geloof nog meer te verdiepen. Ze werkte heel hard, maar achter de schermen. Ze stond niet graag op de voorgrond. Niet alleen voor het aartsbisdom, maar zeker ook voor de processie”, vertelt Van Billoen.

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk wordt in principe jaarlijks door de Mechelse straten gedragen. 

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk wordt in principe jaarlijks door de Mechelse straten gedragen. ©  Joris Herregods

Hoewel Frieda beroepsmatig secretaresse was van de vicaris-generaal, zette ze zich heel erg in voor de organisatie van de processie. “Het was vrijwilligerswerk waar ze zich vol overtuiging over ontfermde. Ze is er zelf ooit in meegegaan”, zegt Etienne Van Billoen.

Het aartsbisdom en de gemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk benadrukken haar enorme verdienste. “De processie was haar levenswerk”, zegt Veerle De Ceulener. “Zij nam de organisatie op zich, terwijl haar zus An de kostuums voor haar rekening nam.”

De Mechelse was gedurende decennia betrokken bij de Hanswijkprocessie, die ze zelf sinds 1991 organiseerde. Van dat organisatietalent plukken haar opvolgers vandaag de vruchten. “Frieda was heel gedreven en nauwgezet, tot in het minutieuze toe. Als ik zeg dat we qua archief een voorbeeld zijn voor alle processies, dan is dat haar verdienste”, vertelt Veerle De Ceulener.

Bidprocessie

De uitvaart van Frieda Van Vaeck vindt vrijdag om 13u plaats in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Kanunnik Steven Wielandts, de rector van de basiliek, gaat de dienst voor. Ook tijdens de komende bidprocessie op zondag 22 mei zal Frieda er in de gedachten van veel mensen bijzijn.

LEES OOK. Hanswijkprocessie viert in 2023 haar 750ste verjaardag: “Dit jaar bidden we voor Oekraïne”

De traditionele Hanswijkprocessie gaat dit jaar in beperkte vorm uit. Op 22 mei is er om 15u eerst een gebedsdienst in de Sint-Romboutskathedraal. Daarna trekt er een bidprocessie naar de basiliek. Het reliekschrijn van Sint-Rumoldus, het Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk en het Heilig Sacrament worden voor het eerst in drie jaar nog eens door de straten van Mechelen gedragen.

“Frieda was heel gedreven en nauwgezet, tot in het minutieuze toe”, zegt Veerle De Ceulener.  

“Frieda was heel gedreven en nauwgezet, tot in het minutieuze toe”, zegt Veerle De Ceulener.  ©  Dirk Vertommen

www.hanswijkprocessie.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio