Justine Henin. ©  Inge Kinnet

Tennisgrootheid Justine Henin wil het leven van zieke kinderen door sport draagbaarder maken: “Toen ik jong was, werd ik zelf hard geraakt door de ziekte van mijn mama”

Justine Henin is niet enkel tennislegende, niet enkel tenniscommentatrice, leidt niet enkel haar tennisacademie maar heeft een nieuw ‘kindje’. Met de Justine Henin Foundation wil ze in kinderziekenhuizen zieke kinderen - van kanker- tot obesitaspatiëntjes - een hart onder de riem steken met aangepaste sport. “Toen ik nummer één van de wereld werd, was dat fantastisch. Maar ik vroeg me tegelijk af: wat draagt het bij aan de maatschappij?”

Hans Jacobs

In het nagelnieuwe ziekenhuis MontLégia, aan de rand van Luik, straalde Justine Henin. “Madame Henin, Madame Justine, of gewoon Justine”, zo werd ze voorgesteld. “Doe maar Justine”, zo zei ze.

Henin heeft altijd een zwak gehad voor kinderen die het moeilijk hebben. Zo organiseerde ze zo’n tien jaar lang vakanties voor zieke kinderen en hun ouders onder haar stichting Justine for Kids. “Ik heb altijd zin willen geven aan mijn bekendheid. Toen ik nummer één van de wereld werd, was dat fantastisch. Maar ik vroeg me tegelijk af: wat draagt het bij aan de maatschappij? Dat leidde tot Justine for Kids. Maar dat woog steeds zwaarder, was niet gestructureerd zoals het moest. Het was een moeilijke beslissing maar we zijn opnieuw haast van nul begonnen, opnieuw nagedacht wat we kunnen doen.”

 ©  BELGA

Haar nieuwe project: de Justine Henin Foundation. In samenwerking met het ziekenhuis wordt sport systematisch geïntegreerd op de afdeling pediatrie. Henin: “Zieke kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven, van drie weken tot enkele weken, willen we hun fysieke en mentale welzijn opkrikken door sport in allerlei vormen.” Het gaat van kankerpatiëntjes tot kinderen die lijden onder obesitas. “Studies in oncologie bijvoorbeeld hebben de heilzame werking aangetoond van sport en lichaamsbeweging van kankerpatiënten.” Zo worden sportlessen georganiseerd onder de noemer ‘Gym and Joy’ met een gediplomeerde lerares Lichamelijke Opvoeding, en is een multisportterrein naast het ziekenhuis gepland.

Henin heeft een aparte band met de ziekenhuisgroep: haar mama bracht haar ter wereld in een ziekenhuis van de groep. De tennislegende verloor haar mama aan kanker toen ze klein was.. “Toen ik jong was, werd ik zelf enorm getroffen door de ziekte van mijn mama. Ik ben altijd geraakt door zieke kinderen.” De naam Henin moet ook deuren openen naar sponsoring. Zo draagt ook de provincie Luik bij, zal het resterende budget van Justine for Kids worden overgedragen en heeft een aantal privésponsors al toegezegd.

Henin droomt al verder dan de samenwerking met één ziekenhuisgroep. “Het doel is om tegen 2023 750 kinderen hiervan te laten profiteren, en waarom niet proberen uit te breiden naar andere kinderziekenhuizen in België.”

foundation.justinehenin.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis