© ISOPIX

Grote jongerenstudie gaat PFAS bij 15-jarigen onderzoeken

Zwijndrecht, Linkeroever, Beveren, Antwerpen -

Alle jongeren van 14 en 15 jaar die binnen een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, kregen eind april een uitnodiging in de brievenbus. Ze worden gevraagd om deel te nemen aan een jongerenstudie rond PFAS bij jongeren. “We meten niet alleen PFAS in het bloed, maar ook een hele reeks gezondheidsparameters”, klinkt het bij de onderzoekers.

Rebecca Van Remoortere

Bijna 1300 jongeren werden onlangs uitgenodigd voor een grote jongerenstudie van de Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, Vrije Universiteit Brussel, VITO en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH). En dat in opdracht van de Vlaamse overheid.

De onderzoekers hopen uiteindelijk driehonderd jongeren te kunnen onderzoeken. Die jongeren wonen allemaal in een straal van vijf kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht, die verantwoordelijk is voor grootschalige grondvervuiling in de regio. Het onderzoeksgebied strekt zich uit over Zwijndrecht, een deel van Beveren (o.a. Melsele en Kallo), Linkeroever en een deel van Rechteroever. De jongeren die zich kunnen melden, moeten geboren zijn in 2007 en 2008 dus zijn ongeveer 15 jaar.

Puberteit

“De puberteitsjaren zijn een gevoelige levensfase voor PFAS-blootstelling. PFAS kunnen inwerken op de hormoonhuishouding en zo lichaamsfuncties verstoren. Metingen bij jongeren geven ook een goed beeld van de lokale PFAS-blootstelling tijdens de voorbije vijftien jaar”, klinkt het.

Maar er wordt niet alleen PFAS gemeten in het bloed van de jongeren. “We meten ook andere gezondheidsparameters. Het gaat vooral over vroege signalen die iets vertellen over gezondheidsrisico’s op latere leeftijd, en dus biedt het ook kansen om gezondheidsklachten te voorkomen.” De onderzoeken vinden plaats tussen mei en september 2022. Er wordt een bloed-en urinestaal afgenomen op een centrale locatie bij de jongeren in de buurt en zowel de jongeren als hun ouders krijgen een uitgebreide vragenlijst om in te vullen.

De jongeren kunnen er ook samen met hun ouders voor kiezen om deel te nemen aan bijkomstig onderzoek. In dat onderzoek worden milieustalen zoals bodem, eieren, groenten, compost, regenwater en of huisstof genomen bij de jongere thuis om PFAS te maken. De jongeren die deelnemen krijgen een beloning van 20 euro. De resultaten van de studie worden verwacht in het voorjaar van 2023.

Voor de geïnteresseerden in het onderzoek en de kandidaat deelnemers is er op dinsdag 10 mei een infoavond in Zwijndrecht. Die vindt plaats in basisschool Het Laar vanaf 19 uur. Inschrijven kan nog via https://www.hbm-pfas.be/

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio