Tijdens de werken blijft de N18 open, zij het slechts in één richting: van Dessel naar Retie. Fietsers kunnen in twee richtingen passeren. 

Tijdens de werken blijft de N18 open, zij het slechts in één richting: van Dessel naar Retie. Fietsers kunnen in twee richtingen passeren. © EMA

Brokkelfietspad Retie-Dessel eindelijk vernieuwd: “Hier hebben we 20 jaar op gewacht”

RETIE, DESSEL, GEEL -

“Toen ik hier twintig jaar geleden kwam wonen, was het fietspad al slecht. Intussen is het héél slecht geworden”, zegt een bewoner van de Molsebaan in Retie. De ‘missing link’ van het fietspad Retie-Dessel voor zijn deur wordt nu eindelijk opgevuld. Eind september is het nieuwe rijwielpad klaar.

Eddy Meulemans

Dat de gewestweg N18 tijdelijk een open bouwwerf is, nemen de bewoners van de Molsebaan en de Turnhoutsebaan in Retie er graag bij. Hoopvol kijken ze al vooruit naar september, wanneer ze eindelijk veilig én comfortabel naar buurdorp Dessel kunnen fietsen. “Hier hebben we twintig jaar op gewacht”, zeggen ze.

Putten en bulten

Luc Janssens.

Luc Janssens. © EMA

Langs de gewestweg van Retie naar Dessel ligt weliswaar al vele jaren een (smal) betonnen fietspad: afgescheiden van de rijweg en daarom zeker veiliger dan de vele ‘moordstrookjes’ langs tal van andere gewestwegen in Vlaanderen, maar daarmee is alles gezegd. “De staat van het fietspad is echt slecht”, bekent schepen van Verkeer en Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie). “Het beton zit vol putten en bulten en is totaal versleten. Op veel plaatsen hebben de boomwortels de betonvakken omhooggeduwd.”

Het brokkelfietspad wordt nu opgebroken en maakt plaats voor nieuw asfalt. Volgens schepen Janssens wordt het een toonbeeld van fietsveiligheid en fietscomfort. “Door tal van kleine en grote problemen, onder meer bij het toekennen van de bouwvergunning, heeft het dossier veel langer aangesleept dan verhoopt”, zegt hij. “Maar het eindresultaat zal mooi zijn: we krijgen straks een splinternieuw fietspad van liefst twee meter breed, vrijliggend links en rechts van de rijweg en aangelegd in vlot bollend asfalt.”

Omdat de N18 een drukke verkeersader is op de as Mol-Turnhout, blijft de weg ook tijdens de werken open, zij het slechts in één richting: van Dessel naar Retie. Het verkeer in de andere richting moet omrijden via de Geelsebaan en Brasel en zo verder tot aan de kerk in het centrum van Dessel. De totale kostprijs van het project bedraagt bijna 750.000 euro.

Ook nieuw fietspad naar Geel

Intussen worden ook de fietspaden langs die andere grote invalsweg naar Retie, de Geelsebaan, vernieuwd. Het eerste deel van de N118, vanaf de Retiese ring tot het kruispunt aan het Prinsenpark en bedrijvenpark Stenehei, is al klaar. Nu is het volgende stuk tussen de Kastelsedijk en het kanaal aan de beurt.

Na het bouwverlof, vanaf 1 augustus, wordt het resterende wegdeel op het grondgebied van Geel aangepakt: vanaf het kanaal tot aan de spoorovergang. “De werken omvatten de aanleg van nieuwe fietspaden én riolering en zullen daarom nog dertien maanden duren”, bevestigt schepen van Openbare Werken Luc Van Laer (CD&V) van de stad Geel. Zo is het hele traject van de fietsverbinding Retie-Geel klaar tegen de start van het nieuwe schooljaar op 1 september 2023.

De werken op de N18 Retie-Dessel zijn volop aan de gang. Eind september is het fietspad normaal klaar.

De werken op de N18 Retie-Dessel zijn volop aan de gang. Eind september is het fietspad normaal klaar. © EMA

In de eerste fase wordt gewerkt op het stuk tussen frituur De Burcht en de kapel van Werbeek. 

In de eerste fase wordt gewerkt op het stuk tussen frituur De Burcht en de kapel van Werbeek. © EMA

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio