Ondanks de droogte bevat het eeuwenoude Rommersven nog steed water. 

Ondanks de droogte bevat het eeuwenoude Rommersven nog steed water. © RR

Is er hoop voor drie eeuwen oude Rommersven? Ondanks droogte staat er nog steeds water in

Brecht -

Het gaat goed met het ruim driehonderd jaar oude Rommersven op Rommersheide. Het ven dat jaar na jaar verdroogde en verzandde, staat nu nog steeds vol water. Het lijkt erop dat de inspanningen om de toevoer van regenwater te verbeteren, lonen.

De 25 eigenaars trokken in december 2020 al aan de alarmbel. Wilden ze het ven redden, dan waren er snel ingrepen nodig om verdere verlanding tegen te gaan. Er werd een reddingsplan gemaakt.

Met zijn 26.000 vierkante meter is het Rommersven het op een na grootste van de gemeente. Hoewel in privébezit, kan het toch een belangrijke buffer betekenen bij wateroverlast in de aanpalende woonwijk De Vijvers.

In de jaren zeventig kon je bootje varen op het Rommersven.

In de jaren zeventig kon je bootje varen op het Rommersven. © RR

Het ven is ruim driehonderd jaar oud. In de jaren zeventig van de vorige eeuw konden de omwonende eigenaars er nog bootjevaren en in de winter zelfs schaatsen. Er huisden eenden en vissen. Maar door de droogte, verlandde het ven en groeien er vooral veel kruidsoorten en bloemen, soms wel tot anderhalve meter hoog.

Hemelwater

Elk jaar steken de eigenaars de handen uit de mouwen om het ven ‘op te kuisen’. Het ven bevat een dunne, ondoordringbare kleilaag die het oppervlakkig grondwater ophoudt, waardoor er geen dieper grondwater kan opborrelen.

Beheerwerken door de eigenaars van het Rommersven in november 2020.

Beheerwerken door de eigenaars van het Rommersven in november 2020. © Elke Lamens

“De sliblaag dikt steeds meer aan, wat nefast is voor de fauna en flora van het ven. Het zelfstandig beheer van de waterplas wordt steeds omvangrijker en zwaarder. Sinds 2010 krijgen we wel begeleiding en subsidies van het Regionaal Landschap De Voorkempen (RLDV). Maar dan nog... Die sliblaag zou écht verwijderd moeten worden. Een zeer dure affaire! Bovendien geraak je nu al bijna niet meer tot bij het ven door de bebouwing”, stelde Ann Heirbaut van de werkgroep Vereniging van Mede-eigenaars (VME) toen.

Het ven is voor zijn bewatering afhankelijk van de aanvoer van regenwater uit de nabije omgeving. “De toevoer voor hemelwater naar het ven werd aanzienlijk verbeterd”, meent schepen Daan De Veuster (CD&V). “Niettegenstaande de droogte staat er nog steeds water in. Hoe lang dit zal duren weten we niet.” Intussen werden er ook drie amfibietunnels geplaatst in de omgeving van het Rommersven.

 (ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio