Regiomanager Kempen Michiel Debie (derde van rechts) stelt samen met de burgemeester van Hoogstraten en enkele schepenen de vernieuwde wandelkaart voor. © Ronny van den Ackerveken

Wandelnetwerk Kempense Kolonies steekt in nieuw kleedje: “Een cadeau om de Kempen te promoten”

Merksplas, Wortel, Beerse -

Voor wandelaars die de stilte en natuur in de Noorderkempen willen ontdekken, heeft Toerisme Provincie Antwerpen het wandelnetwerk Kempense Kolonies vernieuwd. Het volledige traject heeft een lengte van 428 kilometer en er zijn vier suggestielussen gemaakt. “De Kolonies zijn een cadeau om de Kempen te promoten.”

Ronny van den Ackerveken

Sinds de opening van het bezoekerscentrum in Merksplas-Kolonie vijf jaar geleden en de erkenning van Wortel-Kolonie (Hoogstraten) als Unesco Werelderfgoed vorig jaar vinden steeds meer wandelaars de weg naar de voormalige landloperskolonies. “Waarom toeristen naar de Kempen komen, is niet eenduidig samen te vatten”, zegt regiomanager Kempen Michiel Debie. “Het is wel zo dat ze altijd thuiskomen met een aantal mooie herinneringen. De Kolonies in Wortel en Merksplas met hun geschiedenis, natuur en stiltegebied zijn een cadeau voor ons om de Kempen te promoten.”

“Het wandelnetwerk Kempense Kolonies vormt een oase van rust in de nabijheid van de grens met Nederland. De vallei van ’t Merkske en de vroegere kleiputten langs het kanaal Dessel-Schoten zijn samen met de twee Kolonies enkele van de vele troeven. Toerisme Provincie Antwerpen heeft 13 kilometer aan nieuwe trajecten uitgewerkt, waaronder routes in Wortel-Kolonie en een verbinding tussen Beerse en het kanaal. Er zijn meer onverharde paden en landweggetjes geïntegreerd. Daarnaast is gezorgd voor de ontsluiting van extra natuurgebieden. Op de kaart staan vier suggestielussen voor elk type wandelaar.” De kaart van het wandelnetwerk is te koop bij de toeristische diensten.

Bezoekers van de koloniehappening konden een huifkartocht maken door de dreven. © Ronny van den Ackerveken

Podcast

Het stadsbestuur van Hoogstraten heeft de erfgoedwandeling in Wortel-Kolonie geactualiseerd. “Onderweg kom je alles te weten over de oprichting 200 jaar geleden en de start van het initiatief tot bewaring 25 jaar geleden”, vertelt schepen van Toerisme Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft). “Sinds dit weekend kan je ook de podcast Aan de rand van het land beluisteren. De ideale gelegenheid om die te luisteren, is tijdens een wandeling door het domein, maar het kan natuurlijk ook gewoon thuis.”

In Wortel-Kolonie vond zondag een koloniehappening plaats naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag. Voor jong en oud waren er activiteiten, bij de bedrijven en verenigingen in de gebouwen kon je een kijkje nemen. Uiteraard kwamen ook veel bezoekers om een wandeling of een huifkartocht te maken.

www.kempen.be

Kinderen krijgen een initiatie djembé. © Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners