Jan Koyen verwelkomde de genodigden. 

Jan Koyen verwelkomde de genodigden. © Neel Vermeiren

Tien gedeporteerden van WO II vereeuwigd in gedenksteen

Wuustwezel -

De gedenksteen op de oorlogssite van het kerkhof naast de kerk van Wuustwezel werd afgelopen weekend officieel ingehuldigd. Die steen herinnert aan tien gedeporteerden van het verzet en dorpsgenoten die in Duitsland stierven. Vele familieleden woonden de ontroerende plechtigheid bij.

Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) vertelde in zijn toespraak dat gedenkstenen en monumenten tot leven komen als we de verhalen erachter blijven vertellen. Acht van de vermelde mannen stierven in de concentratiekampen. Verder werden Alfons Neefs en Jozef Duerloo op 10 mei 1944 meegenomen, en kwamen ze om tijdens geallieerde bombardementen op de Duitse fabrieken waarin zij werkten.

Guido Van Wassenhove bracht een heldere uiteenzetting over de mannen van het verzet, wat ze deden voor de bevolking en hoe ze door verraad zijn opgepakt. Leon De Turck, nationaal voorzitter van NSB – FNC, beklemtoonde dat herdenkingen nodig blijven om te herinneren hoe kostbaar vrede is.

Familieleden legden een witte roos bij de nieuwe gedenksteen.

Familieleden legden een witte roos bij de nieuwe gedenksteen. © Neel Vermeiren

De plechtigheid werd geleid door Mia Bernaerts, regionaal directeur van NSB provincie Antwerpen, en Jan Koyen van NSB Wuustwezel. Familieleden legden een witte roos neer voor elke gesneuvelde gedeporteerde. De plechtigheid kreeg een intiem karakter door muziek en poëzie. (vw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio