Het moment suprême: grote zussen Lore en Bo onthullen de geboorteboom voor hun broertjes en alle andere vorige jaar ter wereld gekomen Wijnegemnaren.  

Het moment suprême: grote zussen Lore en Bo onthullen de geboorteboom voor hun broertjes en alle andere vorige jaar ter wereld gekomen Wijnegemnaren.  © Hugo Gerstmans

Kastanjeboom verbindt stokoude en piepjonge Wijnegemnaren

Wijnegem -

Op een grasveldje aan de Koolsveldlaan werd door Lore en Bo een recent geplante kastanjeboom ingehuldigd. De meisjes zijn niet toevallig de grote zussen van twee vorig jaar geboren broertjes. “Dit is inderdaad een geboorteboom. Een symbolische plek die aangeeft dat we onze jongste inwoners en hun leefomgeving koesteren”, aldus ‘peter’ schepen van Leefmilieu Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!).

Jan Auman

Vorig jaar werden er in Wijnegemse gezinnen 66 kindjes geboren. Of dat voldoende is om Wijnegem als autonome gemeente te laten voortbestaan, is voer voor demografen en sociologen. Feit is dat borelingen bij de gemeente in de bovensten schuif liggen.

De geboortepremie werd recent verhoogd tot 160 euro. “Naast de financiële steun krijgt elk gezin een geboorteboom aangeboden. Die kunnen ze zelf in hun eigen tuin planten. We zijn blij dat er onder meer daardoor in onze gemeente 395 bomen werden aangekant in 2021. De vergroening gaat hand in hand met de generatiewissel”, aldus schepen Tachelet.

Nieuw is de jaarlijkse geboorteboom om alle pas ter wereld gekomen kinderen en de natuur onderling te verbinden. “En meer dan dat”, wijst Tachelet naar het woonzorgcentrum en sociaal restaurant Rustenborg vlak naast de geboorteboom. “Nieuw en oud leven reiken elkaar hier haast fysiek de hand. Beide groepen verdienen evenveel aandacht en respect”, aldus ook burgemeester Leen Wouters (N-VA).

Die nodigde de negen aanwezige ouderparen op de plechtigheid vervolgens uit om een vingertje van hun baby in een verfpotje naar keuze te doppen en vervolgens als symbolische ‘stempel’ op een blad te drukken. Deze kleurrijke jonge vingerafdrukken zullen nu verwerkt worden op een plexiplaat en een vaste plek krijgen bij de geboorteboom, die in goede omstandigheden driehonderd jaar oud kunnen worden. Het gezelschap was overigens ook kleurrijk. Ouders van verschillende culturen waren op de uitnodiging van de gemeente ingegaan.

De jonge ouders met hun spruiten, vergezeld van initiatiefnemers schepen Tom Tachelet en burgemeester Leen Wouters verzameld rond de eerste geboorteboom.

De jonge ouders met hun spruiten, vergezeld van initiatiefnemers schepen Tom Tachelet en burgemeester Leen Wouters verzameld rond de eerste geboorteboom. © Hugo Gerstmans

Schijnparklaan

“Fantastisch”, hebben ook Stijn Geeraerts en Naomi Schouwaerts niks dan lof voor het Wijnegem initiatief. Ze hebben duidelijk geen spijt dat ze onlangs voor Wijnegem hebben gekozen als woonplaats. “De boom die we naar aanleiding van de geboorte van Matteo, nu elf maanden oud, thuis hebben gekregen, hebben we meteen geplant. We kijken er nu al elke dag naar. Hij kan samen met onze zoon en zijn grote zus Bo (3,5) mee groeien.”

De nieuwe Wijnegemnaren, die vooraan in de Schijnparklaan wonen, hebben tot slot nog een suggestie voor burgemeester en schepenen. “Onze straat loopt zowel op Schotens als op Wijnegems grondgebied. In Schoten heeft de gemeente al laanbomen voorzien. Hopelijk kan dat ook in het kortere stuk in Wijnegem.”

Tom Tachelet gaf aan er werk van te zullen maken. “We hebben een stuk niet gebruikt voetpad daar pas bewust uitgebroken, zoals we op meer plaatsen in Wijnegem proberen om onze bodem minder te verharden. Er lijkt mij op het eerst zicht zeker plaats voor enkele bomen”, aldus de schepen. (jaa)

Stijn Geeraerts en Naomi Schouwaerts met kinderen Matteo en Bo bij de geboorteboom bij schepen Tom Tachelet en burgemeester Leen Wouters.

Stijn Geeraerts en Naomi Schouwaerts met kinderen Matteo en Bo bij de geboorteboom bij schepen Tom Tachelet en burgemeester Leen Wouters. © JAA


 

 © JAA


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio