©  rr

Unizo verzet zich tegen uitbreiding Wijnegem Shopping Center: “Shoppingcentra zijn gedrochten uit vorige eeuw”

De eigenaars van het Wijnegem Shopping Center hebben een bouwaanvraag ingediend voor een stevige uitbreiding van het winkelcentrum. Er zou 1.800 m² bijkomende winkelruimte komen. Dat is minder dan eerst gepland: er was vroeger sprake van 5.000 m². Maar na veel protest van onder meer buurtbewoners, werden de plannen bijgesteld.

Christof Willocx

LEES OOK. Shoppingcenter in Wijnegem zet door met uitbreidingsplannen: mooier, duurzamer en iets meer bescheiden

Unizo is nog altijd uiterst kritisch voor de uitbreiding van het Wijnegem Shopping Center. “Shoppingcentra zijn gedrochten uit de vorige eeuw en als het rendement per vierkante meter daalt, is het aantal vierkante meter vergroten niet de oplossing”, zegt Carl Van Dyck, directeur van Unizo Provincie Antwerpen. “Kijk eens naar de leegstand in de gemeente Wijnegem. 33 van de 360 winkelpanden in de gemeente staan leeg. Dat is 9,2%. Daarmee behoort Wijnegem tot de slechtste leerlingen van de klas.”

“Slecht voor handelskernen”

Carl Van Dyck vreest dat de uitbreiding van het Wijnegem Shopping Center slecht nieuws is voor de lokale handelaars, die zich elders in de gemeente bevinden. “De uitbreidingsplannen gaan lijnrecht in tegen de visie van de Vlaamse regering, waarin staat dat er de handelskernen moeten worden versterkt”, zegt hij. “Het inplannen van beleving en ontspanningsactiviteiten (het shoppingcentrum wil onder meer uitbreiden met een bioscoop en voedingsmarkt, red.) in de periferie is destructief voor de kernen van omliggende steden en gemeenten, ook voor de horeca.”

(Lees verder onder de foto)

Zo zou de uitbreiding eruitzien in de toekomst. 

Zo zou de uitbreiding eruitzien in de toekomst. 

Bezwaar indienen

Unizo zegt ook dat het project niet duurzaam is. “De waterdoorlaatbare parkeerplaatsen, 130 bonen en groene muur compenseren de impact van de uitbreiding niet. Het zetten van een nieuw gebouw, waar strikt genomen geen nood aan is, heeft altijd een negatieve impact”, zegt Van Dyck.

Unizo overweegt om bezwaar in te dienen tegen de uitbreidingsplannen van het Wijnegem Shopping Center, en hoopt sowieso dat de Vlaamse regering de uitbreidingsplannen niet zal goedkeuren. “Als het de Vlaamse regering menens is met haar kernversterkend beleid en haar focus op duurzaam ondernemen, zou het een logische keuze zijn om in dit dossier een duurzame beslissing te nemen. Anders zullen alle kernversterkende en ecologische inspanningen een slag in het water zijn”, zegt Van Dyck.

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio