Joseph Van de Perre aan het werk in zijn jonge boomgaard. 

Joseph Van de Perre aan het werk in zijn jonge boomgaard. ©  kristin matthyssen

Dankzij stadsmens Joseph wordt Pulderbos klein beetje fruitstreek

Pulderbos -

Het is wat ze bij pastoors als een late roeping zouden omschrijven. Joseph Van de Perre (59), opgegroeid in Berchem maar nu inwoner van Lier, droomde ervan om tuinier te worden. Na zijn vijftigste volgde hij alsnog zijn hart en heeft hij intussen al twee fruitgaarden vol zelfgeënte oude appel- en perenrassen.

Kristin Matthyssen

De boomgaard aan de Bessenlaan moet zowat de best verzorgde en onderhouden van Vlaanderen zijn. Vroeger was dit een schapenwei. Zo’n vijf jaar geleden legde Joseph de eerste contacten om de wei te kopen en vier jaar geleden begon hij met de aanplant. Intussen staan er 93 soorten appelen en 32 soorten peren. “Vooral oude rassen en laagstammen”, vertelt Joseph op zijn lap grond van een halve hectare. “Van de meeste soorten heb ik een drietal bomen staan. In totaal gaat het om een 300-tal fruitbomen. Ik probeer biologisch te werken en heb ze allemaal zelf geënt.” Joseph plantte ook nog zeventien knotwilgen aan.

Als baby’s verzorgd

De fruitboompjes van Joseph worden met veel liefde als baby’s verzorgd. Drie uur per week rijdt hij op zijn zitmaaier het gras af. Tussen de jonge boompjes zijn brede gangen om voldoende wind te vangen zodat alles snel droogt na een bui en er minder ziektes kunnen ontstaan.

De boomgaard van Joseph Van de Perre in Pulderbos is een streling voor het oog. 

De boomgaard van Joseph Van de Perre in Pulderbos is een streling voor het oog. ©  kristin matthyssen

Aan elk boompje hangt een zelfgesneden label in lood met het jaartal en de variëteit. En zeggen dat Joseph Van de Perre eigenlijk elektricien van opleiding is.

Rookwarenwinkel

“Ik heb altijd voor Electrabel, nu Engie, gewerkt. Bij de hervorming kreeg ik op mijn 55ste een voorstel om vervroegd met pensioen te gaan. Waar moet ik die handtekening zetten?, heb ik meteen gevraagd. In mijn hart ben ik altijd tuinier geweest. Mijn ouders hadden vroeger een rookwarenwinkel in Berchem. Mijn vader was al de derde generatie. Voor een stadsjongen was het niet evident om naar de tuinbouwschool te gaan. Mijn ouders zagen er geen toekomst in. Ik ben dan elektriciteit gaan studeren, maar leerde op mijn zeventiende een leraar van de tuinbouwschool kennen. ‘Waren al mijn leerlingen maar zo gemotiveerd als gij’, zei hij. Volgens hem zat ik in de verkeerde studierichting.”

In totaal staan er ongeveer 300 fruitbomen van oude variëteiten. 

In totaal staan er ongeveer 300 fruitbomen van oude variëteiten. ©   kristin matthyssen

Aan sommige soorten hangt nog bloesem. 

Aan sommige soorten hangt nog bloesem. ©  kristin matthyssen

Volgens Joseph is de smaak van een appel of peer uit eigen gaard niet te overtreffen. “Commerciële appels en peren worden meestal te vroeg geplukt, om beter in de koelingen te kunnen bewaren. Zo’n rijpe appel op smaak geplukt recht van de boom is niet te vergelijken met een appel uit de supermarkt.”

Of hij geen last van konijnen en hazen heeft? “Na een weekendje weg waren dertig boompjes aangeknaagd, maar gelukkig is er slechts eentje afgestorven. Sindsdien heb ik onderaan een boord van fijnmazige draad aan de omheining bevestigd en elk boompje zit onderaan ook nog in een draadnetje. Dat helpt goed.”

Het gaat allemaal om laagstammen. 

Het gaat allemaal om laagstammen. ©  kristin matthyssen

Joseph Van de Perre. 

Joseph Van de Perre. ©  kristin matthyssen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio