©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Horroravond op de Bosuil: Anderlecht overklast Antwerp met zware 0-4 cijfers

Het eerste rechtstreekse duel om de derde plaats tussen Antwerp en Anderlecht is uitgedraaid op een fiasco voor de thuisploeg. De Great Old kwam al vroeg op achterstand na geklungel in de defensie. Na de omschakeling naar een viermansdefensie aan de rust liep het helemaal fout voor de ploeg van Priske. Antwerp slikte drie tegengoals in nauwelijks zeven minuten tijd, waardoor de match vroeg in de tweede helft gespeeld was. Met nog drie duels te gaan staat het stamnummer 1 voor een aartsmoeilijke opdracht om de vierde plaats nog te ontlopen.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Maar liefst 5 buizen bij Antwerp, dat zege cadeau doet aan Anderlecht

Met Seck – terug uit schorsing – in de plaats van Almeida nam Antwerp onmiddellijk een valse start. De Senegalees kaatste onnodig terug op Butez, die op zijn beurt helemaal in de fout ging. De Fransman speelde zijn landgenoot Dessoleil aan met een ziekenhuisbal. Anderlecht profiteerde en strafte het geblunder achterin ijskoud af. Piekfijne afwerking wel van Amuzu.

Arme Frey

Antwerp moest meteen uit zijn schulp kruipen, maar dat blijkt in het nieuwe systeem ontzettend moeilijk. RAFC beperkte zich tot lange ballen versturen richting Frey. De Zwitser kweet zich behoorlijk van zijn uiterst ondankbare taak. Anderlecht, dat met een gemiddelde leeftijd van 22,3 jaar op de Bosuil aantrad, hield de organisatie na de voorsprong uiterst strak.

Combineren bleef moeilijk voor de thuisploeg, dus zetten Frey en Nainggolan (2x) Verbruggen vanop afstand dan maar aan het werk. De negentienjarige Nederlander verving Van Crombrugge die met last aan de rug verstek liet gaan. Magallan moest dan weer zijn plaats afstaan aan Delcroix.

Ook Antwerp stond achterin goed gepositioneerd. Dessoleil kopte op het gepaste moment weg voor Kouamé. Seck las de dribbels van Amuzu goed. Snedig uitbreken bleek voor de Afrika Cup-winnaar een brug te ver. Bovendien ontsnapte Antwerp op slag van rust aan een dubbele achterstand. Arnstad trapte op de paal, terwijl Butez aan de grond genageld stond.

Bolwassing na de pauze

Priske greep in aan de rust. Hij wisselde Bataille voor Balikwisha en schakelde weer om naar een viermansdefensie. Een zet die slecht uitpakte. Antwerp slikte drie goals in nauwelijks zeven minuten tijd. Zirkzee voor 0-2, Amuzu met de 0-3 en 0-4. Een hattrick voor de Mechelaar die anders zo moeilijk scoort. Drie keer stonden de roodhemden erbij en keken ze ernaar. Een uppercut van jewelste. Terugkomen na deze achterstand was een onbegonnen zaak.

Hier en daar rolde ‘Priske buiten’ van de tribunes, al veranderde die negatieve sfeer heel snel in positieve supportersgezangen. Op het veld viel er namelijk niet zoveel meer te beleven. Haroun en Dessoleil kopten nog naast. De 0-5 van Raman ging niet door wegens buitenspel.

Geen forfaitnederlaag, maar wel een afstraffing voor Antwerp, dat een uiterst slechte zaak doet in de strijd om de derde plaats. Anderlecht loopt drie punten uit en had al het voordeel bij een gelijke stand. Een stevig antwoord aanstaande donderdag in het Astridpark is meer dan op zijn plaats. En ondertussen beginnen ze in Deurne-Noord al te bidden dat bekerwinnaar AA Gent ook de Europe play-offs naar zijn hand zet.