©  Isosport

 ©  Isosport

 ©  Isosport

 ©  Isosport

 ©  Isosport

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Club Brugge straft penaltymisser Vanzeir af en pakt belangrijke zege op Union in titelstrijd

Club Brugge heeft de eerste van de twee rechtstreekse duels tegen Union gewonnen. Na een penaltymisser van Dante Vanzeir was het Hans Vanaken en Nusa die Club niet alleen de 0-2-overwinning in het Dudenpark bezorgden, maar ook op de eerste plaats in het klassement brachten.

Een zonovergoten Dudenpark was zondagmiddag het toneel voor een cruciale wedstrijd in de titelstrijd: leider Union ontving in eigen huis eerste achtervolger Club Brugge, dat bij een overwinning de leiding van de Brusselaars kon overnemen.

Om Club aan die drie punten te helpen, toverde Alfred Schreuder een verrassing uit zijn hoed: Skov Olsen verdween uit de ploeg, De Ketelaere verhuisde naar de flank. Voorin moesten Lang en Adamyan voor de goals zorgen. Union-coach Mazzu voerde langs zijn kant één wijziging door: Mitoma, tegen Antwerp nog iets te zwak, werd vervangen door Lapoussin.

Dat Union niet van plan was die eerste plaats zomaar af te staan, werd vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. Meteen leed Club balverlies en kon Union counteren, maar Vanzeir tikte de bal iets te ver voor zich uit. Het was het startsignaal van een sterk openingskwartier.

Union baas

Union zorgde namelijk voor enkele hete standjes voor het doel van Mignolet: eerst kon Undav een voorzet van Vanzeir niet richting doel deviëren, nadien kon ook Lapoussin met een knap schot Mignolet niet kloppen. Union drukte, maar scoren lukte niet: het leek wel op de heenwedstrijd in de reguliere competitie, waar Union ook enkele unieke kansen onbenut liet. Op het kwartier kreeg Union nog twee goeie mogelijkheden om de score te openen: Undav botste op Mignolet, en nog geen minuut later mikte ook Teuma zijn uitgelezen kans op de Brugse doelman.

 ©  BELGA

Club kwam amper in het stuk voor, al kregen de West-Vlamingen ook één grote kans: Vanaken kwam in schietpositie, maar een geel-blauw been verijdelde het gevaar. De herneming van Odoi ging over de kooi van Moris.

Na het slotkwartier zakte het tempo, al bleef Union de wet dicteren. Voetballend zat het wel snor bij de thuisploeg, maar qua kansen viel het wat tegen. Uiteindelijk mocht Union zich nog gelukkig prijzen dat het zonder tegengoals de rust indook: op slag van rust kwam Club namelijk in een 2-tegen-1 situatie, maar Machida pakte uit met een broodnodige tussenkomst.

Vanzeir laat het liggen, Vanaken niet

Vroeg in de tweede helft leek de thuisploeg dan toch op voorsprong te klimmen, nadat Mechele een domme penaltyfout beging op Lazare. Vanzeir zette zich achter de bal, maar de Rode Duivel schoot naast. Het is zijn tweede penalty op rij waarbij Vanzeir zijn schot niet kan kadreren.

 ©  BELGA

Union leek zowaar van slag na die gemiste elfmeter. Club nam het balbezit over, en stak zowaar enkele keren zijn neus aan het venster. Maar veel verder dan een slap afstandsschotje van Lang raakte de titelverdediger uiteindelijk ook niet. Op echte kansen was het lang wachten.

Het slotkwartier brak aan, en Union bleef de betere ploeg op het veld. Maar net als in de heenwedstrijd van de reguliere competitie, kregen de Brusselaars het deksel op de neus: de ingevallen Skov Olsen schilderde een voorzet op het hoofd van Vanaken, die Moris te grazen nam: 0-1 na 75 minuten. Het 100ste doelpunt van Vanaken in Brugse loondienst, en het is er eentje van onschatbare waarde.

 ©  BELGA

Geen slotoffensief, Nusa doet de boeken toe

Union had nog een kwartier om minstens een puntje uit de brand te slepen, en haast meteen na de goal van Vanaken kwam Union dichtbij: Undav verscheen voor doel, maar zag zijn schot geblokt worden.

Nadien had Union het enorm lastig om doelgevaar te creëren. Club gooide alles goed dicht, en mikte op de counter. De West-Vlamingen konden enkele keren gevaarlijk uitbreken, maar ze sprongen aanvankelijk steeds te onzorgvuldig om met de ruimte.

Het slotoffensief van Union liet uiteindelijk te wensen over. Mazzu gooide verdediger Kandouss nog wel in de strijd om voorin de duels te winnen, maar kansen creëren lukte niet meer. In het absolute slot scoorde Club nog de 0-2: doelman Moris ging mee bij een Brusselse corner, Nusa kon op de counter de 0-2 in een leeg doel schuiven.

Dankzij de overwinning neemt Club de leiding over van Union. Woensdag ontmoeten beide teams elkaar weer in het Jan Breydelstadion: opnieuw een kraker en een levensbelangrijke wedstrijd in de titelstrijd.

  • Vanaken en Nusa bezorgen Club de zege en de leidersplaats
  • Vanzeir mist licht toegekende strafschop
  • Union verdiende niet van te verliezen
 • ANALYSE GOOTS. “Club Brugge haalt 4 of zelfs 6 op 6 tegen Union”

  Patrick Goots scoorde in zowat elke hoek van de provincie en is voor Gazet van Antwerpen uw en onze voetbalanalist. Hij verwacht nog een Brugse comeback voor de landstitel. “Ik zie ze zondag niet verliezen op Union, om daarna woensdag in eigen huis helemaal de puntjes op de i te zetten.”
 • Union-coach Mazzu staat voor cruciale dubbele confrontatie tegen Club Brugge: “Maar dit tweeluik is nog niet beslissend”

  Na de 4 op 6 tegen Anderlecht en Antwerp, wacht Union nu de dubbele confrontatie met eerste achtervolger Club Brugge. Met een 6 op 6 is Union al zeker kampioen, maar zo ver is het nog lang niet. “99% van de mensen denkt dat Club nog kampioen wordt. Dat is goed: dat wil zeggen dat we voor een grote opdracht staan”, aldus Union-coach Felice Mazzu.

 • Schreuder laat bij Club Brugge niet in zijn kaarten kijken: “Vergelijk het met een Champions League-duel”

  Kennen we woensdag de kampioen? Het zou zomaar kunnen, want Club Brugge en Union kijken elkaar twee keer op vier dagen tijd in de ogen. Alfred Schreuder weet dat het money time is. Want als blauw-zwart eindelijk de rol bovenin weer wil overnemen, mag het zondag absoluut niet verliezen. “We gaan uit van onze eigen sterkte.”

 • 12u10

  Clash in het Dudenpark

  Met Union en Club Brugge staan straks de twee overgebleven titelpretendenten tegenover elkaar. Voorlopig telt de Brusselse club drie punten voorsprong op de uittredende kampioen. Wie deze wedstrijd wint, doet een zaak(je) met het oog op de titel. Aftrap om 13u30 !

 • Mats Rits op krukken mee om Club te steunen

 • 12u12

  Opstelling Club Brugge

  Zoals min of meer verwacht neemt Balanta de plaats in van de onfortuinlijke Rits. Vormer moet dus andermaal genoegen nemen met een plaatsje op de bank. In het aanvallende compartiment krijgt Adamyan de voorkeur op Skov Olsen.

  Mignolet, Mata, Mechele, Nsoki, Buchanan, Balanta, Odoi, Vanaken, De Ketelaere, Lang, Adamyan

 • Balanta en Adamyan in de basis. Goeie keuzes van Schreuder ?

  • Ja, beiden

   38%
   178 stemmen
  • Nee, geen van beiden

   16%
   77 stemmen
  • Balanta wel, Adamyan niet

   25%
   118 stemmen
  • Adamyan wel, Balanta niet

   20%
   95 stemmen
 • @ClubBrugge
 • 12u50

  De elf van Union

  Bij Union krijgt Lapoussin de voorkeur op Mitoma. Voor de rest brengt Mazzu de verwacht elf. Van Der Heyden is dus wederom bankzitter.

  Moris, Nieuwkoop, Machida, Burgess, Bager, Lapoussin, Lazare, Teuma, Nielsen, Undav, Vanzeir

 • 13u00

  Vorige duels

  In de twee duels eerder deze competitie haalde Club Brugge vier op zes. Het won met 0-1 op het veld van Union en op Jan Breydel werd het 0-0. 

 • 13u05

  Scheidsrechter

  Lawrence Visser werd aangeduid om deze wedstrijd in goede banen te leiden.

 • Wie mag straks juichen ?

  • Union

   36%
   116 stemmen
  • Club Brugge

   47%
   152 stemmen
  • Het wordt een gelijkspel

   17%
   54 stemmen

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL