Adel Mohamed en zijn leerlingen stellen werk tentoon.

Adel Mohamed en zijn leerlingen stellen werk tentoon.© koen fasseur

Adel Mohamed neemt na twintig jaar België nog steeds Iraakse oorlogsgruwel mee in zijn zwart-wit tekeningen

Kalmthout -

Adel Mohamed (40) is een professioneel kunstenaar, die wat blij is dat hij zijn vaardigheden en kennis kan delen met zijn leerlingen. Hij neemt zaterdag 7 en zondag 8 mei deel aan het Open KunstAtelierRoute en deelt die ervaring met zijn leerlingen.

Adel Mohamed (40) is een opmerkelijk kunstenaar, die als geen ander potlood, houtskool en grafiet gebruikt om opvallend werk af te leveren. Al zijn tekeningen en creaties zijn in zwart-wit. Geen onlogische keuze, want Adel Mohamed is kleurenblind.

Twintig jaar geleden vluchtte hij uit het noorden van Irak naar ons land. In het noorden van Irak leven vooral Koerden. Waarom hij vluchtte? Hij trekt zijn hemd naar boven en toont me de kogelwonden. Woorden kunnen zijn motivatie niet beter illustreren.

Van kinds af aan is Adel gepassioneerd door tekenen. Twintig jaar geleden kwam hij naar België en ontwikkelde hij zijn tekentalent verder in een atelier samen met andere kunstenaars. Twee jaar later startte hij met lessen aan de Sint-Lucas academie in Kapellen. Nadien experimenteerde hij zelf met verschillende tekenstijlen en nam hij ook deel aan verschillende tentoonstellingen. Nu geeft hij ook privétekenles.

Adel Mohamed in zijn atelier.

Adel Mohamed in zijn atelier. © evdw

“Ik wil mijn technische kennis doorgeven aan mijn leerlingen. Wie hier naartoe komt, is al gemotiveerd om te leren tekenen. Ik wil me daarom ook inzetten om de al dan niet verborgen talenten van mijn leerlingen te vinden en te ontplooien. Dat geeft me een goed gevoel”, zegt Adel Mohamed.

Diepte

Door steeds op zoek te gaan hoe hij diepte kan brengen in zijn kunstwerken, laat hij schoonheid naar boven komen. Zijn werken ogen realistisch en zijn dat ook. Maar de manier waarop zijn composities de realiteit tonen, geeft zijn werk een extra dimensie en daarom overstijgen zijn tekeningen heel vaak de realiteit.

Een van de werken van Adel Mohamed.

Een van de werken van Adel Mohamed. © evdw

Adel Mohamed: “Twintig jaar geleden vluchtte ik uit Irak. Nu ben ik twintig jaar in België. Mathematisch een evenwicht. Gevoelsmatig niet. Mijn leven in Irak beïnvloedt me nog altijd. Het geweld, de oorlog, de kogelgaten in bijna alle huismuren … dat blijft een deel van mij. Wanneer kinderen in mijn land tekenen, laten ze de oorlog zien. Nu nog word ik heen en weer geslingerd door hier en daar, nu en toen. Corona maakte me depressief. Donkere gevoelens nestelden zich in mijn werk. Maar donkerte kan alleen bestaan wanneer er ook licht is. Het ene kan niet zonder het andere. Wanneer dat licht opnieuw de bovenhand haalt, zie je dat meteen in mijn werk.”

Samen

Tijdens Open KunstAtelierRoute toont hij samen met zijn groep tekenwerken. Door steeds op zoek te gaan naar hoe ze verschillende effecten en diepte kunnen brengen in hun kunstwerken, creëren ze een realistische stijl. Ze combineren hiervoor houtskool met grafiet. De artiesten die samen met hem tentoonstellen zijn: Jacqueline Van ginderen, Jeannine Hendrickx, Gerda Vanturnhout, Ward Van Honsté, Lutgart Verbeeck, Els Martens en Adel Lazreg. Adel Artgroep stelt tentoon in basisschool Sint-Jozef, Heidestatieplein 6 (ingang via kleuterschool).

https://kalmthout.be/okar/ en https://atelierinbeeld.be/nl/videoportret-adel-mohamed

Erik Vandewalle

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio