De eerste bijeenkomst van actiecomité Rust in Zandhoven dateert al van de zomer van 2017. W-Kracht is dus een volhouder, maar bijt opnieuw in het zand. 

De eerste bijeenkomst van actiecomité Rust in Zandhoven dateert al van de zomer van 2017. W-Kracht is dus een volhouder, maar bijt opnieuw in het zand. ©  kma

Windturbines naast Albertkanaal nu echt wel dood en begraven

De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft de beslissing van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om twee windturbines langs het Albertkanaal in Viersel en Massenhoven te weigeren, niet teruggedraaid. Aanvrager W-Kracht bijt dus andermaal in het zand.

Voor veel inwoners komt het als een verrassing dat er nog een procedure hangende was. De vergunningstwist sleept al vijf jaar aan.

Actiecomité Rust in Zandhoven kon bij de eerste aanvraag maar liefst 888 bezwaarschriften van inwoners verzamelen. Belangrijkste argument is dat de windturbines te dicht tegen de woonkernen van Viersel en Massenhoven zouden staan, en meer specifiek ook bij enkele naburige huizen. Ondanks het negatief advies, ook van de gemeente, keurde toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V) de vergunning goed. Uiteindelijk werd die vergunning nog betwist en alsnog vernietigd bij de Raad voor Vergunningsbetwisting.

W-Kracht liet zich niet ontmoedigen en diende in september 2019 een wijzigingsverzoek in bij Schauvlieges opvolger Koen Van den Heuvel (CD&V). Het enige verschil met de oorspronkelijke aanvraag was dat de windmolens 10 meter lager zouden zijn dan de 150 meter die eerst gepland stond. Ditmaal werden 1244 bezwaarschriften verzameld. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keerde geen vergunning uit, en ook beroep bij Raad voor Vergunningsbetwistingen nu geweigerd

Maar blijkbaar putte W-Kracht alle beroepsmogelijkheden uit en werd de voorbije twee jaar in alle luwte verder geprocedeerd bij beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die oordeelde nu dat het beroep verworpen wordt en de argumenten tegen de komst van de windmolens nabij de dorpskernen van Massenhoven en Viersel ontvankelijk worden verklaard.

Dieter Stulens (N-VA Zandhoven) maakte het nieuws bekend en reageert opgelucht. “Als N-VA Zandhoven zijn wij absoluut niet tegen windmolens, maar wel tegen windmolens zonder draagkracht.”

Intussen staan er nu twee windturbines van Storm met een tiphoogte van 143 meter naast de E34 in Zoersel op de grens met Pulderbos. Ze zijn van ver zichtbaar, maar voorlopig zijn er weinig overlastklachten.

(kma)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio