©  Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN ELIEN: Ik snap er niets van, maar het doel heiligt de middelen zeker?

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Elien Van Wynsberghe

Afgelopen woensdag hield de Antwerpse politie een controleactie in de Markgravelei. Die straat is ingericht als fietsstraat en bijgevolg mogen auto’s er geen fietsers voorbij steken. In enkele uren tijd werden in de – niet zo erg drukke – straat 66 bestuurders beboet voor het inhalen van een fietser. Dat belooft voor die nieuwe fietsstraat-in-wording: de Turnhoutsebaan.

Het aantal fietsers en auto’s die van de baan gebruikmaken, ligt vele malen hoger dan in de Markgravelei. Betekent dit dat de Turnhoutsebaan binnenkort een goudmijn voor de staatskas wordt? Wie zich vandaag een uurtje op de baan zou zetten en begint te turven, krijgt alleszins ogen die beginnen te fonkelen van de eurotekens.

Maar genoeg over de Turnhoutsebaan. Want wie de moeite neemt om even door het Antwerpse nieuws van de voorbije dagen te scrollen, krijgt bij momenten het gevoel dat het niet gekker hoeft te worden. Antwerpenaar laat zich in Spanje 24 uur opsluiten in hondenhok, samen met rottweiler: “Ik wil ervaren hoe een asielhond zich voelt.” Uhu, oké. Het doel heiligt de middelen zeker? Ik snap er alleszins niets van. En vooraleer iemand denkt dat ik geen dierenvriend ben: die heeft het mis. Maar dit gaat werkelijk mijn verstand te boven. “Ik zal gewoon mijn behoefte doen in het hok, om te ervaren hoe een asielhond zich voelt.” Ik wil maar zeggen: uhu, oké…

Intussen lanceert de Joodse bierbrouwer Jeremy Sulzbacher een nieuw gemberbier met water afkomstig uit… de Antwerpse lucht. De man maakt zich zorgen over de schade die we aanrichten aan het milieu en wil op deze manier het drinkwaterverbruik beperken. Een mindset waaraan onze stad deze week nog een puntje kon zuigen. Want waar dronebeelden woensdag mooie overzichtsbeelden toonden van het eerste parkdeel op de Gedempte Zuiderdokken, moest daar diezelfde dag een minder fraaie kanttekening bij worden gemaakt.

©  Robin Fasseur

Buurtbewoners zagen namelijk hoe het nieuwe park met drinkwater wordt bewaterd. Nochtans is er een regenwaterput aanwezig. Maar die staat leeg door de werken en door de droogte. Het zit zo: tijdens de werken was die put gevuld met 700 m³ regenwater. Maar er moest een technische installatie geplaatst worden. Daarom werd de put leeggepompt. In die periode was er nog geen groen en regende het nog. Dus werd dat regenwater afgevloeid naar de riolering. Daardoor is het gebruiken van drinkwater volgens schepen Annick De Ridder én volgens Water-Link vandaag de enige optie.

Nu denk ik niet dat ik dat geloof. De enige makkelijke optie, dat misschien wel. Maar dat er groen zou worden aangeplant en dat er periodes met minder regen zouden aankomen, dat wist men op voorhand. Daar hoef je geen Einstein voor te zijn. Men had daar dus rekening mee kunnen houden alvorens dat regenwater door de riolering weg te laten vloeien. Want serieus, als er bier kan worden gebrouwen met water afkomstig uit de lucht, maak je mij niet wijs dat een park bewateren met drinkwater de enige oplossing is.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio