Inge Sleegers schrijft over maatschappelijke thema’s 

Inge Sleegers schrijft over maatschappelijke thema’s © RR

Nieuwe roman over klimaat en mensenrechten van Hoofse schrijfster: “Ik kaart graag maatschappijkritische thema’s aan”

Hove -

Klimaat en mensenrechten zijn de thema’s die aan bod komen in Inge Sleegers haar nieuwste roman Wereld Zonder Water. “Ontspannen om te lezen maar toch met een boodschap”, zegt de Hovese auteur.

Filip Spoelders

In 2019 debuteerde Inge met De Kilte van een zomernacht, een roman voor jongvolwassenen. Eerder dit jaar belichtte ze het thema van huiselijk geweld in het verhaal Bestemming Onbekend.

Ontspannen

Als communicatiemedewerkster in de sociale sector snijdt ze graag maatschappijkritische thema’s aan. “Belangrijke thema’s die onderbelicht zijn, kaart ik aan in mijn romans. In de eerste plaats moeten mijn boeken nog altijd een moment van ontspanning zijn tijdens het lezen. Maar ik wil toch een aanzet geven om over bepaalde zaken na te denken, zoals huiselijk geweld.”

In Wereld Zonder Water komen nu klimaat en mensenrechten aan bod. “Door corona en de gebeurtenissen in Oekraïne valt de aandacht voor ons klimaat wat weg. Ik zie ons als kreeften in een kookpot. In het begin is het warme water misschien aangenaam maar wanneer het klimaat begint te koken is het te laat.”

Grote Wateroorlog

In de roman moet de achttienjarige Nimue haar weg zoeken in de nieuwe maatschappij na de Grote Wateroorlog. Haar thuisstad Atlantis is een van de laatste menselijke nederzettingen met drinkbaar water. De vraag is of zij kan overleven in deze nieuwe realiteit.

Inge schetst in het boek geen fraai beeld voor de toekomst. Maar voor onze maatschappij heeft ze zeker nog hoop. “Deze generatie jongeren is heel bewust bezig met de wereld waarin ze opgroeien, zowel op vlak van milieu als gelijke rechten voor iedereen. Met deze roman wil ik daarbij aansluiten en schetsen wat er zou kunnen gebeuren als we niets doen.”

Vrouwenrechten

Op het vlak van mensenrechten zet Inge voornamelijk de rechten voor de vrouwen in de kijker. “Op sommige plaatsen in de wereld gebeuren zeer vreemde zaken voor vrouwen, denk maar aan Afghanistan. Dit zijn feiten die wij ons niet kunnen voorstellen.”

Wereld Zonder Water is vanaf donderdag 12 mei online en in de boekhandel te koop. Het is uitgegeven bij Uitgeverij Hamley Books. Het boek richt zich op jongeren vanaf 14 jaar. Op vrijdag 20 mei stelt Inge Sleegers haar boek voor in De Markgraaf van Hove. De toegang is gratis.

Het boek wordt digitaal en in print voorgesteld.

Het boek wordt digitaal en in print voorgesteld. © RR

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio