Leerlingen in gesprek met werknemer van BASF. 

Leerlingen in gesprek met werknemer van BASF. © koen fasseur

Port Xpert laat jongeren bedrijven en jobkansen in de haven ontdekken

Lillo, Antwerpen -

Port Xpert Industrie is een nieuw programma dat het Havencentrum en Voka Platform Industrie ontwikkelden voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. Leerlingen van het Atheneum Antwerpen testten het programma uit.

Door leerlingen uit te dagen met opdrachten en te inspireren met verhalen, ontdekken ze de diverse beroepen in de Antwerpse haven. Port Xpert is een nieuw programma op maat van de leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar onderwijs, dat werkt als een drietrapsraket. Port Xpert Industrie is het eerste thema. Het volgende Port Xpert Shipping is in ontwikkeling.

Voorzitter van het Havencentrum Luk Lemmens: “Als voorbereidingstraject spelen de leerlingen in de klas het kaartspel Cardgo en maken zo kennis met de haven. Dan volgt een thematische doe-opdracht in het Havencentrum. Dat dompelt hen onder in de sector aan de hand van een virtualreality-omgeving. De derde trap is een gericht bedrijfsbezoek dat hen laat kennismaken met de praktijk op de vloer. Elke stap is op maat van de leerlingen, want we willen hen warm maken voor de haven en haar sectoren en hun interesse wekken in de jobkansen die er zijn.”

Werknemers geven uitleg.

Werknemers geven uitleg. © koen fasseur

Bij chemiereus BASF namen de vijfde- en zesdejaars van het Atheneum in Antwerpen deel aan de laatste try-out van het eerste thema. 31 jongeren uit de richting techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen bezochten de site van BASF en gingen in gesprek met een burgerlijk en industrieel ingenieur elektromechanica, een laborant, een E&I technieker en procesoperator.

Bedrijfsbezoeken

“Het initiatief sluit perfect aan bij onze ambitie om STEM-scholen en bedrijven dichter bij elkaar te brengen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “De industriële sector, waaronder de chemiecluster in de Antwerpse haven, kampt met een nijpend tekort aan technische profielen. Van de 34.220 vacatures die vandaag online staan in onze regio, zijn er ruim tienduizend gericht op productie en techniek. Dankzij de samenwerking tussen het Havencentrum en het Platform Industrie van onze Kamer zorgen we voor een betere omkadering van onze bedrijfsbezoeken. Door de jongeren live te laten kennismaken met de grote variatie aan jobs in de industrie, hopen we hen te inspireren bij hun latere studiekeuze.’

Scholen kunnen leerlingen laten kennismaken met Port Xpert vanaf september via www.havencentrum.be Info: reservatie@havencentrum.be en 03.569.90.12

Erik Vandewalle

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio