Marc Swerts uit Kasterlee, maar woonachtig in Limburg, heeft zijn derde boek afgewerkt. © Dick Demey

Kempense hoogleraar Marc Swerts lanceert derde boek: “Op komische wijze belicht ik kleine kantjes van academisch bestaan”

Kasterlee -

Marc Swerts (56) uit Kasterlee, maar woonachtig in Limburg, heeft met De Halve Wereld zijn derde boek in enkele jaren tijd afgewerkt. De professor non-verbale communicatie aan de universiteit van Tilburg vertelt in deze roman het verhaal van een overambitieuze Nederlandse Amerikaan op een universiteit. “Spinvis is alvast fan van mijn boek”, vertelt Marc Swerts.

Bart Van den Langenbergh

Marc Swerts is geboren en getogen in Kasterlee, maar hij woont al jaren met zijn vrouw en drie kinderen in het Limburgse Grote-Brogel (Peer). In het dagelijks leven is Marc Swerts als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Tilburg. Daar doet hij vooral onderzoek naar verschillende aspecten van non-verbale communicatie.

“Naast mijn academische werkzaamheden schrijf ik ook romans. In 2020 en 2021 heb ik twee satires, Dekker en Nach Schwitzerland, gepubliceerd die handelen over het reilen en zeilen van een zekere professor Dekker”, legt Marc Swerts uit. “Het zijn verhalen waarin op komische wijze de kleine kantjes van het academisch bestaan belicht worden, vergelijkbaar met hoe de Britse serie Fawlty Towers ingaat op diverse perikelen van een hoteleigenaar.”

Academisch wereldje

Nog deze maand verschijnt zijn derde roman De Halve Wereld. Opnieuw is de universiteit het decor van het verhaal, waarbij deze keer een overambitieuze en megalomane Nederlandse Amerikaan centraal staat. “Zijn naam is Bert Roemers. Bert is een academische topper, al zegt hij het zelf, en hij is zeer ondernemend ingesteld”, verklapt Marc Swerts. “Al meteen na zijn grote intrede heeft hij vastgesteld dat zijn nieuwe werkplek dringend moet worden gereanimeerd. De open dag vormt de ideale gelegenheid om het volk aan de universiteit te laten kennismaken met zijn visionaire plannen. Maar dan gaat collega Proost, een ingeweken Belg en hoofd van de afdeling, er zich mee bemoeien.” De Halve Wereld is het afsluitend deel van de satirische trilogie over het academisch wereldje.

De cover van het nieuwe boek ‘De Halve Wereld’ van Kempenaar Marc Swerts. © RR

Hoofdredacteur van The New Scientist Jim Jansen, maar ook de Nederlandse artiest Spinvis hebben zich al lovend uitgesproken over de nieuwe roman van Marc Swerts. “Het boek geeft een levendige inkijk in het academische wereldje van de Lage Landen”, reageerde Spinvis al. “De verstandhoudingen lijken beheerst en beschaafd, maar onderhuids botsen en schuren karakters en ambities.”

Fanfare De Kunstminnaars

In zijn vrije tijd is de Kempense professor niet alleen bezig met het schrijven van boeken. Als begenadigd saxofonist, ooit gestart bij fanfare De Kunstminnaars in Kasterlee, speelt Marc Swerts ook graag muziek. In het boek probeert hij alle aspecten van zijn leven te laten samenkomen. “Mijn wetenschappelijke werk, mijn literaire pogingen om dingen op papier te zetten en het muzikale wereldje probeer ik in dit boek te combineren”, aldus de auteur. “Ik hoop dat het een leuke mix is geworden.”

Het boek ‘De Halve Wereld’ is uitgegeven bij Beefcake Publishing en kost 17,5 euro.

Marc Swerts is naast hoogleraar aan de universiteit van Tilburg ook auteur en muzikant. © Frans Lahaye

 

www.marcswerts.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners