Het CEV-virus leidde tot sterfgevallen bij karpers op de gemeentelijke visvijver van het sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar. 

Het CEV-virus leidde tot sterfgevallen bij karpers op de gemeentelijke visvijver van het sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar. © RR

Virus teistert karpers in visvijver Diepvenneke

Vosselaar -

In de gemeentelijke visvijver van het sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar zijn recent verscheidene karpers bezweken aan het CEV-virus. Dat virus tast de kieuwen van de karpers aan.

Het gemeentebestuur van Vosselaar stelde vast dat in de visvijver van het sportcentrum Diepvenneke een aantal karpers gestorven is. Een externe firma heeft de sterfgevallen onderzocht en concludeerde dat het Carp Edema Virus (CEV) de boosdoener is.

“Dit virus is aan een serieuze opmars bezig in Vlaanderen en komt momenteel op zeer veel vijvers voor. Het virus tast de kieuwen van karpers aan waardoor de kieuwen gaan opzwellen en de vis uiteindelijk sterft aan een tekort aan zuurstof”, luidt het bij het lokaal bestuur van Vosselaar. “Eens het virus aanwezig is in de vijver is er niks meer tegen te beginnen. Het CEV-virus is typisch aan het voorjaar en zwakt enorm af eens de watertemperatuur de 15 graden overschrijdt.”

Het virus verspreidt zich voornamelijk door hengelaars die het onbewust overbrengen vanuit een andere vijver. Hengelaars kunnen aantasting proberen te voorkomen door het hengelmateriaal goed te laten drogen of te ontsmetten vooraleer ze gaan vissen.

Er kan officieel vanaf maandag 16 mei weer worden gevist op de visvijver aan Diepvenneke. Hiervoor is wel een visvergunning nodig. Die vergunning kan via het e-loket van de gemeente worden aangekocht. (bvdl)

www.vosselaar.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio