Jaylen Hands, met 19 punten de topscorer bij de Giants.

Jaylen Hands, met 19 punten de topscorer bij de Giants. © GMAX AGENCY

Giants onderuit in verlenging, beslissend duel zaterdag toch in Lotto Arena om… 12u ’s middags

Telenet Giants Antwerp is nog niet zeker van een plaats in de halve finale van de play-offs. En dus volgt er zaterdag een belle. In de Lotto Arena, toch nog, maar omdat die ’s avonds niet vrij is, volgt de opworp al om... 12.00u.

Patrick Ceulemans

De Giants vroegen om de wedstrijd te verplaatsen naar zondagavond, maar de Pro League gaf daar, om welke reden ook, geen toelating voor. Zaterdag­namiddag omstreeks 14.00u ­weten we dus of Telenet Giants Antwerp doorstoot naar de halve finale tegen Oostende. “De ­batterijen opladen en de focus naar zaterdag. We moeten klaar zijn”, zei coach Luc Smout.

Geen David Nichols bij Bergen. De Amerikaanse guard werd na het opstootje in de eerste partij met Dennis Donkor uitgesloten. Nichols kreeg een schorsing van twee wedstrijden effectief en twee met uitstel. Seppe ­D’Espallier, die tijdens de ­inci­denten als invaller het parket ­betrad, kreeg geen bijkomende straf.

Ondanks een dubieuze leiding van referee Samir Krehic, die na dit seizoen stopt, domineerden de Giants de eerste helft. Dat hadden ze vooral te danken aan Matt ­Tiby, die de ploeg naar 14-18 na het eerste kwart stuwde. Met ook Jaylen Hands, Jean-Marc Mwema en driepunters van Quinten Smout waren de Sinjoren ook in het tweede schuifje baas. Na een 23-33-voorsprong leken de Sin­joren op rozen te zitten. Maar in het slot van de eerste helft kroop de nonchalance in de rangen en kregen de Henegouwers van referee Krehic een duwtje in de rug. Meer had Bergen niet nodig om via Marcus Tyus terug te komen: ­36-38. Matt Tiby zorgde met een bom wel voor 36-41 halfweg.

Bergen toonde in de tweede helft een portie veerkracht, maar Telenet Giants Antwerp vergat, ­ondanks een povere arbitrage, wel om door te duwen. Dat maakte dat de Henegouwers bij 56-55 op voorsprong kwamen. In een dol wedstrijdeinde nam Telenet Giants Antwerp opnieuw het commando over: 61-63. Marcus Tyus zorgde echter voor 64-64, verlenging dus.

In overtime was Bergen een ­tikkeltje beter en drukte dan ook door naar winst. De Giants ­moeten een hand in eigen ­boezem ­steken, maar mogen ook wel ­wijzen naar de arbitrage en ­vooral naar die van crew chief ­Samir Krehic. Elke dubieuze call was immers in het voordeel van Bergen.

“We kijken opnieuw vooruit, naar zaterdag”, legde kapitein Jean-Marc Mwema zich neer bij de feiten. “In eigen huis gaan we opnieuw op zoek naar kwali­ficatie voor de halve finale.”

BERGEN: Neri 8, Cage 0, Mintogo 5, ­Mortant 9, Nzekwesi 12, Pasalic 216, ­Penava 2, Tyus 14, Henson 11.

TELENET GIANTS ANTWERP: Smout 6, ­Tiby 14, Van Den Eynde 6, N. De Ridder 4, Rogiers 3, Hands 19, Krutwig 4, Mwema 10, Donkor 7.

Meer basketbal

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio