© ATV

Shoppingcenter in Wijnegem zet door met uitbreidingsplannen: mooier, duurzamer en iets meer bescheiden

Wijnegem -

De eigenaars van Wijnegem Shop Eat Enjoy hebben een bouwaanvraag ingediend voor de uitbreiding van het winkelcentrum met onder meer een middelgrote bioscoop, een voedingsmarkt, eigentijdse jongerenanimatie en nog enkele winkels. De architecten L35 uit Barcelona en Conix RDBM uit Antwerpen moeten de architectuur van de nieuwbouw naar een hoger niveau tillen dan die van het huidige gebouw.

Jan Auman

Precies een jaar geleden stelde de door eigenaars AXA en AEW gedelegeerde bouwheer Wim Verstockt in volle coronacrisis enigszins verrassend een forse uitbreiding voor. Die stootte toen op heel wat protest van buurtbewoners.

De nieuwe vleugel gezien vanaf de Krijgsbaan, komende van Wommelgem. Links het hoogste gebouw waarin de bioscoop komt.

De nieuwe vleugel gezien vanaf de Krijgsbaan, komende van Wommelgem. Links het hoogste gebouw waarin de bioscoop komt.

“We zijn met hen in gesprek gegaan en de marktomstandigheden zijn alweer geëvolueerd. Gevolg is dat we onze plannen hebben behouden, maar e iets kleinschaliger, groener en duurzamer hebben gemaakt, rekening houdend met de verzuchtingen van de omgeving. Zo zal de toegang tot de Dorenboslaan ’s avonds afgesloten worden en wordt de nieuwe vleugel ook lager richting woonwijk”, vertelt Verstockt.

Bioscoop

Gedelegeerd bouwheer Wim Verstockt

Gedelegeerd bouwheer Wim Verstockt © Dirk Kerstens

Volgens het bijgestuurde ontwerp wordt de nu nog vrije ruimte in de hoek van de Turnhoutsebaan en Krijgsbaan, waar vroeger ook het Mc Donalds-restaurant stond, vanaf begin 2024 helemaal volgebouwd. Een precies ontwerp voor de nieuwe, twee verdiepingen hoge westelijke vleugel is er nog niet, maar het moet een blikvanger worden. Helemaal in de hoek is de bioscoop voorzien, met twaalf zalen verdeeld over 9.000 m². Gesprekken met kandidaat-uitbaters lopen. Volgens bouwheer Verstockt is er alvast veel interesse.

Foodcourt

Het nieuwe deel krijgt ook een 4.400 m² grote ‘food court’, waar liefhebbers van lekker eten en drinken in de meest verscheiden vormen aan hun trekken komen. Er staat ook een vrijetijdszone van ruim 5.000 m² gepland, die de bouwheer voorlopig wat vaag invult als ‘animatie-, kinder- en wetenschapsactiviteiten’. “Maar alles zal zich indoor afspelen, zodat de buurt er geen hinder van ondervindt”, aldus Verstockt.

“We blijven geloven in fysiek winkelen. Anders zouden de eigenaars nu niet ontzettend veel investeren in deze uitbreiding, die trouwens gekoppeld wordt aan een facelift van het volledige winkelcentrum. Daarbij krijgen onder meer de toegangen via het dak en upgrade. We voorzien nog slechts 1.800 m² bijkomende winkelruimte. Dat is minder dan de oorspronkelijke ingetekende 5.000 m². De inkrimping zal leiden tot een beter gedimensioneerd gebouw ten opzichte van de omgeving”, voorspelt Verstockt.

Een bovenaanzicht van de toekomstige situatie met het nieuwe gebouw in de hoek van de Turnhoutsebaan (boven) en Krijgsbaan (links). Opvallend veel bomen zijn voorzien op de buitenparking.

Een bovenaanzicht van de toekomstige situatie met het nieuwe gebouw in de hoek van de Turnhoutsebaan (boven) en Krijgsbaan (links). Opvallend veel bomen zijn voorzien op de buitenparking. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Duurzaamheid troef

Die legt ook graag de nadruk op de groen en duurzame aspecten van deze uitbreiding. Tweehonderd (op termijn) elektrische laadpalen voor wagens, de ontharding van 3.000 m² terrein, meerdere groengevels en -daken, zonnepanelen, drie recuperatietanks voor regenwater en 130 extra bomen. Als we de bouwheer mogen geloven, wordt de parking buiten haast een echt park en wordt het opletten om niet tegen een boom aan te rijden.

Wijnegem zal trouwens geen extra parkeerplaatsen creëren, maar maakt ze wel waterdoorlaatbaar en beter vindbaar via een geleidingssysteem. Het winkelcentrum wil meer klanten aantrekken die met het openbaar vervoer of met de fiets komen.

“Daartoe maken we van de nu wat drukke hoofdtoegang 12 een verkeersvrije voetgangsersboulevard vanaf de tram- en bushaltes”, toont Wim Verstockt één van de platen waarmee politici, ambtenaren en buurtbewoners overtuigd moeten worden. “Ook tussen de ingangen 12 en 11 leggen we parallel met het winkelcentrum zo’n boulevard aan. We verdrievoudigen het aantal fietsenstallingen tot 960.”

Afwachten hoe buurt en gemeente reageren. Dat zal pas echt blijken tijdens het openbaar onderzoek dat eind juni wordt georganiseerd. Het is niet de gemeente Wijnegem, maar de Vlaamse overheid die zal beslissen of deze op één na grootste uitbreiding sinds de opening van Wijnegem Shoppingcenter in 1993 er zal komen. De opening is alvast voorzien eind 2025.

De nu wat op nooduitgangen lijkende toegangen via het dak worden volwaardige portalen.

De nu wat op nooduitgangen lijkende toegangen via het dak worden volwaardige portalen. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Luchtbeeld van de nieuwe situatie. Architectuur hoekgebouw ligt nog niet precies vast. Dit beeld is louter richtinggevend. Maar het wordt wel iets bijzonder.

Luchtbeeld van de nieuwe situatie. Architectuur hoekgebouw ligt nog niet precies vast. Dit beeld is louter richtinggevend. Maar het wordt wel iets bijzonder. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio