Slagwerkleerkracht Luc Goos in actie met een van zijn leerlingen aan de Geelse muziekacademie. 

Slagwerkleerkracht Luc Goos in actie met een van zijn leerlingen aan de Geelse muziekacademie. © RR

Bekend slagwerkleerkracht Luc Goos (65) neemt afscheid: “De jeugd staat te drummen om over te nemen”

Geel, Meerhout, Westerlo -

Met het dubbelconcert Opus Goos neemt de stedelijke muziekacademie van Geel dit weekend afscheid van slagwerkleerkracht Luc Goos. Dankzij de Meerhoutenaar zit die opleiding al decennia opvallend vol.

Hans Otten

“Muziek maken is niet zoiets als even een pakje chips gaan kopen, daar kruipt heel veel tijd en toewijding in.” Luc Goos (65) uit Meerhout is het levende voorbeeld van zijn eigen uitspraak, want na zowat veertig jaar als slagwerkleerkracht in de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Geel en het Conservatorium in Hasselt verloopt zijn leven vanaf volgend schooljaar op een ander ritme. Aangezien zijn naam in Vlaamse en Nederlandse slagwerkmiddens als een luide gong klinkt, gaat zijn afscheid niet in stilte voorbij. Dit weekend vinden als Opus Goos twee slagwerkconcerten plaats in zaal De Zoerla in Zoerle-Parwijs (Westerlo).

“Ik heb zeker in het begin gewoon het geluk gehad dat ik de juiste mensen op het juiste moment trof”, zegt Luc Goos. “Ik begon als 13-jarige knaap in de drumband van de fanfare hier in het dorp. Ik blonk blijkbaar zo uit in dat trommelen dat kenners mijn ouders influisterden dat ik misschien maar eens de muziekacademie moest proberen. Daar kreeg ik na een tijdje Leo Ouderits als lesgever. Die had zo een invloed op mij dat ik hem gevolgd ben toen hij naar de academie van Mol verhuisde.”

Luc Goos heeft in Vlaamse en Nederlandse slagwerkmiddens een naam die klinkt als een gong.

Luc Goos heeft in Vlaamse en Nederlandse slagwerkmiddens een naam die klinkt als een gong. © RR

Begeestering

Het kostte nadien wel heel wat overredingskracht om zijn ouders te overtuigen om door te studeren aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. “Daarna heb ik als freelance slagwerker onder meer bij Groot Koperensemble Theo Mertens, het Philharmonisch Orkest voor Vlaanderen en het Symfonisch orkest van Luik gespeeld. Maar dat is allemaal lang geleden. Ik speel wel nog altijd in The Mol Percussion Orchestra van Ouderits.”

Hij vond zijn roeping toen hij zelf voor de muziekklas ging staan. Zijn honderden leerlingen roemen hem om de begeesterende manier waarop hij jongens en meisjes de liefde voor percussie en drums bijbracht. “Het grote probleem was dat er vroeger helemaal geen handboeken op maat van jonge leerlingen bestonden. Er zat niets anders op dan zelf muziek te componeren, voor alle mogelijke instrumenten en alle gradaties van expertise. Ik heb zo in die jaren heel veel eigen werkjes geschreven.”

Hele evolutie

Daarvan is een mooie staalkaart te bewonderen tijdens Opus Goos, waar van beginnende kinderen tot indrukwekkende ensembles het uiteenlopende werk van de Kempenaar vertolken. “Zelf heb ik een hele brede muzieksmaak. Dat jongeren veelal naar moderne muziek luisteren, merkte ik tijdens de populaire drumfuiven die ik in Geel introduceerde. Daar kiezen de leerlingen de muziek die ze spelen en dat is dan heel vaak rock en metal. Je moet als leerkracht soepel zijn. In die vijf decennia dat ik zelf slagwerk speel, is het enorm geëvolueerd. Maar ik heb altijd werk gemaakt van mijn job en doe het dus nog altijd graag. Toch is het op mijn 65ste tijd om te stoppen. De jongeren staan letterlijk en figuurlijk te drummen om mijn plaats over te nemen.”

Opus Goos vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 mei om 19u in De Zoerla, Gevaertlaan 1 in Zoerle-Parwijs.

amwd.geel.be/

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio