©  AFP

Philippe Gilbert weet na 967 (!) dagen weer wat winnen is: “Leuk dat ik hier de opvolger ben van Frank Vandenbroucke”

Philippe Gilbert (39) is back in town. De ouderdomsdeken won de derde rit in de Vierdaagse van Duinkerke, zijn allereerste zege sinds zijn terugkeer bij Lotto-Soudal drie jaar geleden. Op de punchy aankomst in Mont-Saint-Éloi stond er geen maat op de veelwinnaar van weleer.

Hugo Coorevits

De derde rit was tot nog toe de zwaarste. Een marathonontsnapping met Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), Samuel Leroux (Go Sport-Roubaix Lille Métropole) en Kevin Besson (Nice Métropole-Côte d’Azur) kreeg al na 3 km gestalte. Colman mikte op de bergpunten, Leroux op de tussenspurten. Na een inspanning van 161 kilometer werden ze gegrepen.

Leider Jason Tesson kende geen rustige dag. Op 35 km van het einde ging de 24-jarige Fransman links van de weg over de kop in de graskant. Het werd voor de poulain van de Franse ex-prof Stéphane Heulot jagen om zijn plaats in het peloton opnieuw in te nemen. Dat lukte en hij sprintte zich na Philippe Gilbert naar de tweede plaats. De jury diskwalificeerde hem echter nadat hij bij zijn terugkeer te veel gebruik maakte van de volgwagens. Daardoor is de Nederlander Arvid de Kleijn de nieuwe leider, in dezelfde tijd als Philippe Gilbert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De laatste zege van Gilbert dateerde van 11 september 2019, toen hij de 17de rit win in de Vuelta. Dat was precies 967 dagen geleden.“Was me dat lang geleden”, reageerde Gilbert achteraf. “Ik kwam naar hier om Arnaud De Lie te helpen maar die is er nu niet meer. Jongens, wat was dat zéér, zéér lang geleden dat ik nog eens won. Het is leuk dat ik hier de opvolger ben van Frank Vandenbroucke. Het is ook een heel goed gevoel om eindelijk nog eens de handen omhoog te gooien op de streep. Nu hoop ik voor een goed eindklassement te gaan”, zei Gilbert achteraf.

 ©  AFP

In principe krijgen we vrijdagmiddag de volgende spurt in Aire-sur-la-Lys in afwachting van de koninginnenrit van zaterdag, nabij de grens met West-Vlaanderen. “Alles speelt zich zaterdag af op de flanken van de Kasselberg. Dat is een lopende helling, maar het is de herhaling van die hindernis die pijn gaat doen. We moeten nu doorlopend alert blijven. Het zal nog tussen veel renners gaan want de Vierdaagse van Duinkerke is een secondespel”, aldus Gilbert.

Vastgoed

Jobs in de regio